Raed Arafat: Carantină pe toată durata săptămânii de la ora 20:00 și magazine închise de la 18:00 în localitățile în care incidența depășește 7,5 la 1.000 de locuitori. Măsurile valabile în weekend unde incidența e peste 4 la mie (VIDEO)

Raed Arafat: Carantină pe toată durata săptămânii de la ora 20:00 și magazine închise de la 18:00 în localitățile în care incidența depășește 7,5 la 1.000 de locuitori. Măsurile valabile în weekend unde incidența e peste 4 la mie (VIDEO)
Foto: gov.ro

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că au fost luate mai multe măsuri pentru prevenirea răspândirii pandemiei cu coronavirus, printre care și carantină pe toată durata săptămânii de la ora 20:00 și magazine închise de la 18:00 în localitățile în care incidența depășește 7,5 la 1.000 de locuitori, revenirea asupra măsurilor făcându-se când scade rata de infectare sub 7 la mie.

HOTĂRÂREA integrală a CNSU care cuprinde noile restricții poate fi consultată AICI

Totodată, în localitățile în care incidența peste 4 la mie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică circulația e permisă doar până la 20:00, iar activitatea operatorilor economici este permisă până la ora 18:00. Revenirea asupra măsurilor se va face când scade rata de infectare sub 3,5 la mie.

Cu toate acestea, potrivit lui Raed Arafat, se va face o excepție în acest weekend, cu ocazia sărbătorii Pesah. Astfel că, sâmbătă și duminică, se va permite circulația până la ora 22:00.

Totodată, în noaptea de 3-4 aprilie va fi permisă circulația între 20:00-02:00 pentru participarea la slujbele de Paștele catolic, iar pentru Paștele ortodox, 1-2 mai, nu vor fi limitări, dar nu vor apărea aceste modificări în HG 20/2021 pentru că aceasta e valabilă până în 14 aprilie.

O altă măsură este suspendarea activității în sălile de sport/fitness, în localitățile în care rata de infectare este mai mare de 4, iar activitatea se reia când incidența scade sub 3,5 la mie.

Raed Arafat a mai menționat că a fost adoptată o nouă listă a țărilor din zona galbenă. Marea Britanie nu mai este pe listă.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Raed Arafat, despre interzicerea circulației în afara localității

Secretarul de stat a fost întrebat de interzicerea circulației în afara localității menționând că „La acest moment nu se aplică și nu intră în discuție. Vor fi valabile doar măsurile anunțate. Mâine se va publica HG și localitățile trebuie să aplice imediat aceste măsuri”.

El a mai spus că INSP și comitetele pot în continuare să propună carantinări de zone, de localități.

„Va fi necesară declarație pe propria răsppundere după ora 20:00, în care să fie menționat motivul deplasării. Motivele rămân cele valabile și până acum, respectiv pentru carantina de noapte de la ora 22:00”, a mai afirmat Arafat.

„Şi delivery la domiciliu nu a fost interzis, continuă. Tot ce a fost până acum continuă. Acestea sunt doar măsuri suplimentare pe incidenţele pe care le-am prezentat”, a subliniat Raed Arafat.

Raed Arafat, despre reducerea programului magazinelor

Șeful DSU a spus că toți agenții economici trebuie să se gândească la telemuncă și la decalarea sau adaptarea programului de lucru, „nu să ieșim de la lucru la ora 18:00”.

El a transmis că nu suntem singura țară care ia astfel de măsuri, în Franța limitarea circulației fiind de la ora 18:00.

„Va fi un ordin de ministru care trebuie ajustat pentru stabilirea numărului de persoane și a regulilor de distanțare în magazine”, a adăugat el.

Cât despre supravegherea aplicării măsurilor în magazine, Raed Arafat spune că „Responsabilitatea e a administratorului magazinului și a fiecăruia dintre noi. Nu vom avea câte un polițist în fircare magazin”.

Urmăriți B1TV.ro și pe