Restricțiile de tranzitare a teritoriului național ungar pentru români au fost eliminate. Anunțul Ungariei vine după ce premierul Ludovic Orban a făcut apel la respectarea libertății de circulație

Restricțiile de tranzitare a teritoriului național ungar pentru români au fost eliminate. Anunțul Ungariei vine după ce premierul Ludovic Orban a făcut apel la respectarea libertății de circulație

Autoritățile din Ungaria au transmis, marți, că vor fi eliminate restricțiile de tranzitare a teritoriului național ungar pentru toți cetățenii români, începând din noaptea de 16 spre 17 iunie, ora 1 (ora României), anunță miercuri Ministerul Afacerilor Interne, printr-un comunicat de presă.

Restricțiile de tranzitare a teritoriului național ungar pentru români au fost eliminate

„Oficialii maghiari ne-au transmis, în după-amiaza zilei 16 iunie, că din noaptea de 16 spre 17 iunie, începând cu ora 00.00, ora Budapestei, respectiv ora 01.00, ora României, vor fi eliminate restricțiile de tranzitare a teritoriului național al Ungariei pentru toți cetățenii români”, arată comunicatul.

Demersurile întreprinse cu partea ungară fac parte din acțiunile MAI din toată această perioadă, prin care Bucureștiul a încercat să le asigure cetățenilor români posibilitatea de a ieși, și de a reveni în țară în condiții cât mai bune. MAI își exprimă și pe mai departe hotărârea de a depune toate eforturilenecesare pentru a asigura respectarea dreptului cetățenilor români la liberă circulație, asa cum și noi respectăm acest drept cetățenilor unguri, potrivit sursei citate.

Anunțul Ungariei vine după ce premierul Ludovic Orban a făcut apel la respectarea libertății de circulație

Premierul Ludovic Orban a acuzat Ungaria, miercuri, că „a luat măsuri care sunt contrare Tratatului UE privind libertatea de circulație”, explicând că i „se pare ciudat că principalele victime sunt cetățenii români”. Prim-ministrul a făcut această declarație în timp ce prezenta forma hotărârii pentru prelungirea stării de alertă cu o perioadă de 30 de zile -demers ce a ajuns acum în atenția Parlamentului.

„Din nou Ungaria a luat măsuri care sunt contrare Tratatului UE privind libertatea de circulație. Am primit relatări personale inclusiv de la oameni care cunosc personal că nu li se permite tranzitul prin Ungaria, că autoritățile maghiare au instituit iarăși niște reguli de tranzitare de către persoanele fizice care călătoresc nu în Ungaria – înțeleg, dacă vor în Ungaria, cine se duce în Ungaria, să instituie măsurile specifice de protecție sanitară, cum și noi am instituit – din nou le este afectată libertatea de circulație. Chiar mi se pare ciudat că principalele victime sunt cetățenii români. Aici, solicitarea mea către dumneavoastră este să interveniți de urgență pe lângă omologul dumneavoastră maghiar și să formulați o solicitare fermă privitor la asigurarea libertății de circulație. Sunt familii, care au plecat împreună, un tată care a vrut să își ducă fata să își dea examenele, și care nu a fost lăsat părintele să se ducă cu fata că i s-a cerut contract de muncă în original și nu i s-a permis tranzitarea Ungariei în absența unui contract de muncă în original”, afirma Ludovic Orban, premierul României.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:59 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic | Dan Lungu: Undeva există o cale, o ușă îngustă, prin care putem trece în alte existențe. Această idee de succesiune existențială există (VIDEO)
23:33 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre dimensiuni și legăturile dintre ele. „Informația e cumva similară divinității” (VIDEO)
23:02 - Tulcea: Persoană care se deplasa într-un cărucior special, lovită mortal de o mașină. Șoferul era băut şi avea dreptul de a conduce anulat
22:37 - Cutremur în Vrancea, sâmbătă seara. Ce magnitudine a avut
22:31 - Adrian Porumboiu, nemulțumit de noile măsuri fiscale: Trebuie eliminate discrepanțele dintre republica bugetarilor și republica antreprenorilor. Mediul de afaceri nu e respectat (VIDEO)
21:57 - Porumboiu: Buzatu primește ce merită de la un neisprăvit / Dacă vedeți câte licitații a câștigat Farmazon, vă îngroziți. Savin cred că e unul dintre cei mai bogați români, dar numai pe contractele cu Consiliul Județean (VIDEO)
21:26 - „Intru în casă peste voi!”. Deranjat de gălăgia unor copii într-un parc, un turc a distrus două bănci și a amenințat o mamă cu un briceag (VIDEO)
20:56 - Un bărbat din Bistrița-Năsăud s-a electrocutat într-o gară, din cauza unei undiţe
20:25 - Dumitru Buzatu, când a primit mita de 1,25 milioane de lei: „Sărut mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc că eram pe drojdie” / Ce explicație le-a dat procurorilor pentru banii din geantă / UPDATE: Buzatu, arestat preventiv pentru 30 de zile
19:49 - Smiley a rămas fără permis de conducere. Cu ce viteză l-a prins radarul