Acuzații oficiale. CNSAS: Roxana Wring, fosta preşedintă a USR Bucureşti, a avut nume conspirativ „R 21 sau Rodica” și a furnizat informaţii despre un profesor american şi turişti străini

Acuzații oficiale. CNSAS: Roxana Wring, fosta preşedintă a USR Bucureşti, a avut nume conspirativ „R 21 sau Rodica” și a furnizat informaţii despre un profesor american şi turişti străini
foto: Hepta.ro / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Roxana Wring, fostă președintă a USR Bucureşti, care a semnat un angajament cu Securitatea,a avut numele conspirativ „R 21 sau Rodica”, se arată în cererea de chemare în judecată formulată de CNSAS, prin care solicită constatarea calităţii Roxanei Wring de colaborator al Securităţii ca poliţie politică.

Wring a furnizat informaţii „prin care se denunțau activități potrivinice regimului totalitar comunist” despre un profesor american şi turişti străini, se mai arată în cererea de chemare în judecată, citată de G4Media.

Pe 9 octombrie, USR a transmis că Roxana Wring nu mai face parte din partid, deoarece statutul nu acceptă foști colaboratori ai Securității. Aceasta și-a dat demisia la solicitarea liderului USR, Dan Barna. În aceeași zi, Roxana Wring scria pe Facebook: „E un șoc. Nu am semnat niciodată nimic în fața unui ofițer al Securității, despre care să știu că ocupă o astfel de funcție”.

Ea a lucrat între septembrie 1977 şi noiembrie 1979 la ONT, ca ghid turistic, apoi, la vârsta de 25 de ani, în 1980, statul comunist i-a permis să părăsească ţara după ce s-a căsătorit cu un cetăţean britanic.

Din cererea CNSAS de la CAB:

notei de constatare nr. DI/I/316/19.02.2019, doamna … (anterior …), a întocmit olograf și semnat cu numele real unangajament(dosar nr. R 65440, vol. 1 f. 4), datat10.10.1977, din cuprinsul căruia rezultă că a preluat numele conspirativ ”R 21 sau Rodica”. Domnia sa, …. la …..,a fost recrutatăinformatoareîn scopul încadrării informative a profesorului american … și a grupurilor de turiști străini.

Pe parcursul colaborării cu Securitatea,aceasta a furnizat informații prin carese denunțau activități potrivinice regimului totalitar comunist, precumcomentariile negative la adresa realităților social-economice și politice sub regimul comunist față de alte țărinoteleolografe, semnate cu numele conspirativ ”R 21 sau Rodica”, existente în dosarulnr. MD 21659(cotă CNSAS), f. 10 – nedatatăși îndosarul nr. I 690997(cotă CNSAS),vol. 1, f. 7-9– datată28.12.1977.

Reținem, astfel, notele olografe, semnate cu numele conspirativ R 21 sau Rodica, anterior menționate, referitoare lacomentariile negative la adresa realităților social-economice și politice sub regimul comunist față de alte țări, și anume:

* nota, nedatată, prin care pârâta informa Securitatea în legătură cu numita ….r espectiv: ”…, delegată la NUR-Olanda și RFG, are în grijă și turiști din Predeal unde pleacă în fiecare luni miercuri și sâmbătă, cu mașina firmei. Ca și ceilalți delegațipreferă să nu se împrietenească cu românii. Ca și ei, este convinsă că e permanent supravegheată. I se pare că cetățenii români sunt înfricoșați de posibilitatea de a intra în conflict cu organele milițienești și cu securitatea statului./…/.” (dosar nr. MD 21659, f. 10);

* nota, datată28.11.1977, prin care pârâta informa Securitatea în legătură cu numitul …, respectiv: ”…, delegatul firmei Neckermann, are grijă de turiștii … și …. din hotelurile Șoimul și Ciucaș. /…/. Afirmă căîn Bulgaria ca și aici fiecare delegat de firmă e urmărit de Securitatea statului, dar repetă la nesfârșit că nu-i pasă, având în vedere căsingurul lucru care i se poate întâmpla e să fie dat afară din țară, ceea ce (după cum spune el) e pozitiv în RFG.Firma Neckermann nu consideră reclamațiile care vin dintr-o țară socialistă întemeiate(în acest caz România), și le tratează ca încercări de denigrare a propriilor angajați. /…/.Critică de căte ori are ocazia așa-numitul sistem polițienesc (spune el) existent la noi în țară, presupusele condiții grele de trai ale cetățenilor străini, puțina libertate de care se bucură. În fața turiștilor însă se abține și încearcă să prezinte chiar și greutățile într-o lumină mai bună.Când suntem împreună face de multe ori remarci tendențioasecunoaște destul de bine legile țării.Se pronunță împotriva interdicției pusă cetățenilor români de a veni în contact necontrolat cu turiștii străini, calificând aceasta drept o încălcare a dispozițiilor Conferinței de la Belgrad. E la curent cu politica internațională. A vorbit odată despre așa-numitele clase existente în societatea noastră, afirmând căla noi există o clasă de privilegiați care e la conducere, și care conduce cu ajutorul unui aparat de poliție politică foarte bine pus la punct.E inteligent, cult, bine informat, muncitor.Dezaprobă sistemul socialist și afirmă că cel capitalist e net superior. Nu are încredere în români, bănuindu-i pe toți (aproape toți) că îl spionează.” (dosar nr. I 690997, vol. 1, f. 7-9).

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)