Anchetă la abatorul Toennies din Germania, unde sute de români au fost infectați cu coronavirus: Aproape 1900 de deficienţe, descoperite în urma controalelor (VIDEO)

Anchetă la abatorul Toennies din Germania, unde sute de români au fost infectați cu coronavirus: Aproape 1900 de deficienţe, descoperite în urma controalelor (VIDEO)
Foto: Pixabay

Anchetă de proporţii desfăşurată de autorităţile germane. Asta după ce în cadrul unui abator şi a unei fabrici de ambalare a cărnii aflate în landul Renania de Nord-Westphalia s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 circa 1400 de angajaţi, printre care și foarte mulţi muncitori români. Conducerea companiei Toennies, cea care deține abatorul și fabrica, este vizată de o investigație a procurorilor germani, informează agenția DPA.

Anchetă în Germania după infectarea cu coronavirus a peste 1.000 de muncitori din industria cărnii: Conducerea abatoruluiToennies, în atenția procurorilor

Sutele de muncitori de la abotor și de la fabrica de ambalare a cărnii au fost testați pozitiv cu COVID-19 la jumătatea lunii iunie. Ulterior, autoritățile locale au introdus măsuri de izolare pentru mii de locuitori ai regiunii, în încercarea de a opri extinderea focarului, iar abatorul a fost închis pentru o perioadă de trei săptămâni.

Doar că după reluarea treptată a activităţii procuratura a primit peste 50 de plângeri penale.

Astfel, autoritățile germane au declanșat o adevărată anchetă. Nu mai puțin de 1.900 de nereguli au fost descoperit în urma inspecțiilor făcute la condițiile de cazare. Supraaglomerarea, mucegaiul, pericolul de cădere a tavanului, scurgerile din acoperişuri şi instalaţii sanitare defecte au fost doar câteva dintre acestea. Aşa se explica cele aproximativ 1.400 de infectări cu noul virus, printre care s-au numărat şi o mie de români.

La abatorul din landul german Renania de Nord-Westphalia, sunt angajaţi mulţi muncitori străini, mai ales din Europa de est.

Astfel, deși gestionarea crizei coronavirusului a fost printre cele mai de succes din Europa, Germania a înregistrat focare repetate în abatoare, ai căror angajați sunt adesea migranți care locuiesc în spații aglomerate furnizate de companii.

Patronul companiei Toennies:„Am crezut că am făcut totul bine”

„Am crezut că am făcut totul bine. (…) În calitate de antreprenor, nu îmi pot cere scuze. Am provocat acest lucru și suntem pe deplin responsabili pentru asta”, a spus Clemens Toennies, proprietarul companiei de carne, într-o conferință de presă susținută la finalul lunii iunie.

O reacție a venit în acea perioadă și din partea ambasadorului României în Germania, Emil Hurezeanu. Asta în condițiile în care focarul de la abatorul Toennies devenise cel mai întins din Europa, iar jumătate dintre cei infectați erau cetățeni români.

„Patronul abatorului, o figură pitorească, e patronul celui mai mare abator dinGermaniași probabil din Europa. El își asumă răspunderea, deși probabil acum e foarte târziu. E criticat acum că de ani de zile presa și autoritățile îi cer să dea dovadă de transparență când vine vorba despre condițiile de muncă. Nu românii, bulgarii și polonezii duc virusul, acesta e favorizat de faptul că temperaturile sunt scăzute, iar oamenii lucrează mulți în spații mici. Patronul nu are nicio obligație față de angajați, ci e vorba de sub-sub-subcontractori. Angajatorul nu știe unde locuiesc acești oameni. Autoritățile și chiar patronatul spun că angajații locuiesc în 1.300 de locuri diferite, adresele lor nu sunt cunoscute. E motivul pentru care mai mulți angajați au putut părăsi în concediu districtul”, spunea atunci Emil Hurezeanu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)