Andrzej Duda și Rafal Trzaskowski, în finala prezidențialelor din Polonia. Care este miza la votul din 12 iulie și ce linii politice propun cei doi

Andrzej Duda și Rafal Trzaskowski, în finala prezidențialelor din Polonia. Care este miza la votul din 12 iulie și ce linii politice propun cei doi
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Filip Radwanski

Andrzej Duda, președintele în exercițiu al Poloniei, nu a reușit să câștige alegerile prezidențiale din primul tur, când a obținut peste 41,8% din voturile valabil exprimate, și îl va înfrunta în marea finală pe Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei, care a primit 30,4%, potrivit proiecției realizate de Ipsos. Rezultatele finale vor fi anunțate abia miercuri, după ce vor fi numărate și buletinele din diaspora poloneză.

Andrzej Duda și Rafal Trzaskowski, în finala prezidențialelor din Polonia

„Dacă rezultatele se confirmă, vom avea o finală foarte strânsă”, a afirmat Pawel Zerka de la Consiliul European pentru Relații Externe pentru Euronews, adăugând că o eventuală înfrângere pentru Duda ar putea pava drumul către alegeri generale anticipate, având în vedere că aliații săi de la Lege și Justiție (PiS) guvernează în Polonia cu o majoritate deloc confortabilă.

Andrei Duda, președintele Poloniei încă din 2015. Prin ce s-a remarcat

Președintele în exercițiu Andrzej Duda concurează pentru un al doilea mandat, după cel câștigat în 2015, și este susținut de formațiunea de guvernământ PiS. De altfel, politicianul în vârstă de 48 de ani și-a concentrat campania pe rezultatele executivului polonez și a promis stabilitate, prosperitate, pledând în același timp pentru proiecte mari de infrastructură.

El și PiS sunt creditați pentru introducerea programelor de bunăstare socială, care au scos mulți polonezi din sărăcie, precum venitul lunar de 111 euro pentru fiecare copil mai mic de 18 ani, indiferent de câștigul total al familiei.

PiS a intrat în mai multe clinciuri cu Bruxellesul, iar unul dintre acestea vizează reformele judiciare, despre care criticii susțin că ar permite guvernului de la Varșovia să influențeze deciziile instanțelor superioare și alte instituții cheie din sector. De partea cealaltă, partidul de guvernământ neagă acuzațiile și a explicat că reformele ar fi necesare pentru eradicarea corupției din rândul judecătorilor.

Andrzej Duda s-a remarcat și prin linia creștin-conservatoare pe care o promovează, iar recent și-a atras noi critici din tabăra progresistă pentru discursul său în care a comparat ideologia LGBT cu bolșevismul, subliniind totodată că, în Polonia, căsătoriile între persoanele de același sex nu vor fi legalizate niciodată.

„Rezultatele din primul tur au indicat că e vorba de o aritmetică mult mai simplă pentru Duda decât pentru Trzaskowski. Una dintre surprizele alegerilor este tânărul radical Bosak, care se află mai la dreapta (n.r. – din punct de vedere ideologic) decât PiS atât pe probleme sociale, cât și pe cele economice. Rezultatele actualizate de la alegeri arată că voturile combinate ale lui Bosak și Duda sunt deja la peste 50%, cu un număr ceva mai mic de candidați de dreapta care furnizează un și mai mare rezervor de voturi”, a afirmat Angelos Chryssogelos de la Politics and International Relations din cadrul London Metropolitan University.

Cine este Rafal Trzaskowski și ce linie politică propune

Principalul adversar al lui Duda este primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, care provine din principalul partid de opoziție, Platforma Civică (PO), ce promovează o linie politică de centru. La nivel de valori sociale se remarcă drept o formațiune de stânga, având în vedere că sprijină căsătoriile între persoanele de același sex, se opune legilor stricte privind avortul din Polonia și cere ca statul să sprijine din nou fertilizarea in-vitro.

Totuși, la nivel economic, partidul este mai degrabă de dreapta, pentru că în cei opt ani de guvernare, între 2007 și 2015, PO a fost criticat în repetate rânduri pentru politicile pro-piață, care ar fi accentuat inechitățile economice, în loc să combată sărăcia.

Trzaskowski a promis că va păstra programele PiS de bunăstare socială, dar în același timp a anunțat că va restaura normele constituționale ale țării și va îmbunătăți relația Poloniei cu UE.

Pentru o victorie în finala din 12 iulie, el are nevoie de sprijinul celorlați candidați propuși de opoziție și să facă mai multă campanie în orașele mici și la țară, susțin analiștii.

Tags: