Austria și Germania se pregătesc să iasă din carantină. Totuși, pandemia de coronavirus ar putea lăsa urme profunde în libertatea individuală cu care ne-a obișnuit Occidentul

Austria și Germania se pregătesc să iasă din carantină. Totuși, pandemia de coronavirus ar putea lăsa urme profunde în libertatea individuală cu care ne-a obișnuit Occidentul

Sub un val de restricții fără precedent în istoria recentă, Europa scoate în lumină tendințe diferite în ceea ce privește răspunsul la pandemia de COVID-19. Deși majoritatea statelor naționale au dat semne că se pregătesc să prelungească măsurile de carantină, Austria și Germania par să se delimiteze de această politică și anunță relaxarea lor. Totuși, noile direcții ar putea veni cu un preț semnificativ pentru libertățile individuale cu care ne-a obișnuit lumea occidentală.

La nivel global, coronavirusul a infectat aproape 1,3 milioane de oameni, iar printre persoanele contaminate s-au înregistrat circa 70.500 de decese. Germania a confirmat peste 100.000 de îmbolnăviri și aproape 1.600 de morți, în timp ce Austria are în jur de 12.000 de cazuri, cu un bilanț al fatalităților de 220.

Austria e gata să relanseze economia în luna mai, dar libertatea individuală a cetățenilor ar putea avea de suferit

Spre exemplu, Austria este gata să relanseze micile afaceri chiar după Paște. Dacă în 15 mai vor fi deschise hotelurile, frizeriile vor primi din nou clienți chiar din prima zi a lunii viitoare. Tot la jumătatea lui mai se vor deschide și școlile de pe tărâm austriac.

Vestea i-ar putea bucura pe mulți, însă lumea post-pandemică ar putea presupune o atitudine mai intruzivă a administrației austriece în viața indivizilor. Spre exemplu, măsurile de relaxare ar putea fi dublate de obligativitatea aplicațiilor de recunoaștere biometrică, care în cazul persoanelor cu telefoane neperformante ar putea însemna că vor purta un breloc electronic la chei.

Revenirea la normalitate va fi lentă, dar tendința este deja vizibilă, iar guvernul Kurz se concentrează pe creșterea sentimentului de încredere în decizia guvernamentală. Totuși, executivul austriac a făcut o primă greșeală și a adoptat o ordonanță – corectată între timp – care le-ar fi permis polițiștilor să pătrundă mai ușor în casele oamenilor, sub pretextul luptei împotriva COVID-19.

Cum în Austria nu a fost declarată stare excepțională, măsura parea una caracteristică unui stat totalitar și ar fi fost departe de normele și cutumele occidentale. De altfel, deja au apărut voci care se întreabă de ce motorul economic austriac a fost aproape paralizat de restricții, când statul are un bilanț al cazurilor și deceselor provocate de COVID-19 atât de mic comparativ cu alte țări europene.

Germania se pregătește să relaxeze și ea restricțiile, dar ar putea lua măsuri dure de monitorizare

Este și cazul Germaniei. Ministerul german de Interne a redactat un document, consultat de Reuters, care a arată o revenire treptată la normalitate odată cu 19 aprilie, ziua în care carantina se încheie oficial pe tărâm german. Printre altele, măsurile propuse îi vor pune pe oameni în situația de a purta măști în spațiile publice și, totodată, va limita adunările de oameni. Magazinele și școlile din mai multe regiuni vor fi redeschise, iar controalele de la frontieră vor fi relaxate și ele.

Ei, bine, același draft de măsuri vorbește și despre monitorizare cetățenească. Potrivit propunerilor, peste 80% dintre contacții infectaților din primele 24 de ore de la diagnosticare vor putea fi urmăriți prin sisteme electronice. Persoanele infectate și contacții vor fi plasați în carantină, fie acasă, fie la hotel.

Același document pleacă de la premisa că pandemia va dura până în 2021.

Partidele de guvernământ din Austria și Germania, mai populare în sondaje după restricțiile luate

Cu ajutorul unei politici dure, popularii cancelarului Kurz au ajuns la o opțiune de vot de 50% în scenariul unor alegeri la sfârșitul săptămânii trecute. De altfel, chiar și socialiștii stau bine în sondaje, cu un procent de 25%, în timp ce socialiștii și FPOe sunt în picaj, cu 15%, respectiv 10%.

Potrivti Taggeschau, Angela Merkel și miniștrii săi se bucură de o popularitate foarte mare în rândul germanilor după restricții impuse pe fondul pandemiei de COVID-19. De altfel, cancelarul german, ar fi la una dintre cele mai înalte cote de încredere din ultimii ani, cu 72% dintre germani mulțumiți de activitatea guvernului federal. Dacă ar avea loc alegeri duminică, Angela Merkel și CDU ar obține cu 7 procente mai mult decât cu o lună în urmă.

Ultima oră