Arabia Saudită interzice pelerinajele la Mecca și Medina de teama răspândirii coronavirusului

Arabia Saudită interzice pelerinajele la Mecca și Medina de teama răspândirii coronavirusului
sursa foto: pixabay

Arabia Saudită a oprit joi deplasarea pelerinilor către cele mai sfinte locuri din lumea islamului, pe fondul extinderii epidemiei de coronavirus în Orientul Mijlociu. Această măsură radicală a fost luată în contextul în care mai sunt câteva luni înaintea pelerinajului anual de la Mecca.

Decizia extraordinară a Arabiei Saudite împiedică practic străinii să ajungă în orașul sfânt Mecca și în zona Kaaba, structura în formă de cub, considerată în islam casa lui Dumnezeu. De asemenea a fost suspendat și pelerinajul la moscheea profetului Muhammad din Medina, scriealjazeera.com.

Milioane de oameni participă la pelerinajul de la Mecca (Hajj) care durează 10 zile, de la sfârșitul lunii iulie până la începutul lunii august 2020. Alte milioane de oameni vizitează în restul anului locurile sfinte din regat, într-un pelerinaj cunoscut sub numele de Umrah.

Decizia autorităților saudite indică nivelul ridicat de îngrijorare privind extinderea epidemiei de coronavirus, peste 220 de cazuri fiind confirmate în Orientul Mijlociu.

„Arabia Saudită își manifestă sprijinul pentru toate măsurile internaționale de limitare a răspândirii acestui virus și își îndeamnă cetățenii să fie precauți înainte de a călători în țări care se confruntă cu focare de coronavirus”, a declarat ministerul saudit de externe într-o declarație de presă.

„Îl rugăm pe Dumnezeu Atotputernicul să salveze întreaga omenire de acest rău”.

În Iran, țara cea mai afectată din Orientul Mijlociu, epicentrul epidemiei de coronavirus se află în orașul Shia Qom, unde un altar este vizitat de credincioși din toată lumea islamică.

În Arabia Saudită focarele au fost întotdeauna o preocupare în contextul marilor pelerinaje, practicate de toți musulmanii care, conform docmelor trebuie să viziteze măcar o dată în viața cele mai sfinte locuri ale islamului.

Primul focar înregistrat a avut loc în 632, când pelerinii s-au confruntat cu malaria. Un focar de holeră izbucnit în 1821 a ucis aproximativ 20.000 de pelerini. Un alt focar de holeră în 1865 a ucis 15.000 de pelerini și apoi s-a răspândit în toată lumea.

Mai recent, Arabia Saudită s-a confruntat cu o epidemie de coronavirus, similară cu cea din zilele noastre: Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu sau MERS.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti