Avionul care îl transportă pe Alexei Navalny a aterizat la Berlin. Disidentul rus va fi dus de urgență la un spital din capitala Germaniei

Avionul care îl transportă pe Alexei Navalny a aterizat la Berlin. Disidentul rus va fi dus de urgență la un spital din capitala Germaniei
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Mikhail Voskresensky

Avionul medical care îl transportape disidentul rus Alexei Navalny a aterizat pe Aeroportul Tegel din Berlin, sâmbătă dimineață, potrivit datelor de trafic aerian, transmiteReuters.

Avionul care îl transportă pe Alexei Navalny a aterizat la Berlin

Doctori germani au zburat, vineri, spre orașul siberian Omsk, pentru a-l evacua pe Navalny, un opozant tradițional al președintelui Vladimir Putin, la solicitarea soției și a aliaților săi, care susțin că spitalul care îl trata nu era echipat corespunzător.

Alexei Navalny a fost dus la aeroportul din Omsk cu o ambulanță, iar avionul său a decolat două ore mai târziu, spune un martor al Reuters. Kira Yarmish, consiliera activistului, susține că la bord se afla și soția lui Navalny, Yulia.

De altfel, tot într-un avion a și leșinat Alexei Navalny, joi, după ce a băut o cană cu ceai, în care aliații săi susțin că i-ar fi fost strecurată otravă.

În vârstă de 44 de ani, Alexei Navalny a fost considerat un ghimpe în coasta Kremlinului mai bine de un deceniu și s-a remarcat prin expunerea a ceea ce el a catalogat drept fapte de corupție la nivel înalt, dar și prin mobilizarea mulțimilor de tineri protestatari anti-regim.

Disidentul rusva fi dus de urgență la un spital din capitala Germaniei

Se crede că Alexei Navalny va fi dus de urgență la Spitalul Charite din Berlin, care se află la circa 10 kilometri distanță de Aeroportul Tegel. Odată ajuns la spital, el va fi supus unor noi intervenții medicale.

În urmă cu doi ani, Pyotr Verzilov, un alt activist anti-Kremlin și un membru al Pussy Riot, a fost tratat la același spital din Berlin după ce a fost otrăvit la Moscova.

Inițial, vineri, echipele medicale de la spitalul din Omsk susțineau că, deși starea sa de sănătate s-a îmbunătățit ușor peste noapte, Alexei Navalny este încă într-o condiție prea instabilă pentru a fi transporat în siguranță în afara țării.

Ulterior, ei au afirmat că nu au nicio obiecție cu privire la transferul în Germania, în condițiile în care doctorii germani au considerat că Alexei Navalny este apt de călătorie.

Ceva mai târziu, Yulia, soția lui Navalny, a transmis o scrisoare Kremlinului, prin care i-a cerut în mod direct să intervină și să permită plecarea activistului în străinătate.