Catastrofa OMS. Cum s-a transformat Organizația Mondială a Sănătății dintr-un scut într-un complice al pandemiei: „Murim pentru că viețile noastre au fost subordonate obsesiilor Partidului Comunist Chinez”

Catastrofa OMS. Cum s-a transformat Organizația Mondială a Sănătății dintr-un scut într-un complice al pandemiei: „Murim pentru că viețile noastre au fost subordonate obsesiilor Partidului Comunist Chinez”
Foto: Hepta - Zuma Press / Ju Peng

Organizația Mondială a Sănătății a fost proiectată ca un scut al planetei în fața bolii. Sub conducerea lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, însă, aceasta a suferit o ”mutație”: a devenit un complice la răspândirea bolii. Pandemia de coronavirus a ucis peste 194.000 de oameni în toată lumea. Aproape 2,8 milioane de persoane de pe întreg cuprinsul planetei au fost infectate. Cele mai avansate societăți au paralizat, cele mai puternice economii au puse în genunchi. Și toate acestea s-au întâmplat pentru că OMS a eșuat în misiunea sa de a pune planeta în gardă. Nu a fost ignoranță sau un simplu accident, susține Kapil Komireddi, într-un articol pentru The Critic. Încă de la izbucnirea epidemiei de COVID-19, obligația Organizației de a pregăti lumea a fost subordonată interesului conducerii ei de a proteja China de socoteala pe care trebuie s-o dea. Cei care au tras semnalul de alarmă au fost ignorați. Informații care puteau pune planeta în gardă au fost ascunse sub preș.

Tedros Adhonom Ghabreyesus a transformat OMS în avocatul Chinei. Prețul – Viețile oamenilor

Pe 31 decembrie, în vreme ce COVID-19 se răspândea cu viteză prin Wuhan, Taiwan a avertizat Organizația Mondială a Sănătății că există posibilitatea ca acest nou virus să se transmită de la om la om. Avertismentul a fost ignorat pentru că OMS, mergând pe linia Partidului Comunist Chinez, refuză să recunoască Taiwanul.

Pe 14 ianuarie, autoritățile din Wuhan au recunoscut, la nivel local, că „posibilitatea ca virusul să se transmită de la om la om nu poate fi exclusă”. În aceeași zi, OMS asigura planeta că „nu există nicio dovadă clară privind transmiterea de la om la om”. Tedros a refuzat să declare urgența globală de sănătate. În schimb, culmea, a lăudat „transparența” Chinei, stat cu un singur partid, în care informația și viața oamenilor sunt puternic controlate.

Pe 28 ianuarie, Tedros chiar s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping, ocazie cu care a lăudat guvernul chinez pentru „măsurile eficiente și la timp luate în gestionarea epidemiei”.

La acea vreme, virusul ajunsese să infecteze oameni până în Europa sau America. Și totuși, principala preocupare a șefului OMS era să sprijine interesele Chinei și să o scape de o eventuală răspundere.

Tedros a decretat urgență medicală globală abia pe 30 ianuarie. A ținut atunci să precizeze că gestul „nu este un vot de neîncredere dat Chinei, ba dimpotrivă. OMS continuă să aibă încredere în capacitatea Chinei de a ține sub control epidemia”. La acea vreme, COVID-19 ajunsese deja în 18 țări și omorâse sute de oameni.

Când 22 de țări, precum SUA sau India, au interzis zborurile din China, Tedros a sărit în apărarea ei: „astfel de restricții pot alimenta teama și stigmatul”.

Italia, Spania și Marea Britanie au fost doar câteva dintre economiile puternice care și-au continuat traiul obișnuit. În discursul public, de multe ori s-a opinat împotriva măsurilor dure tocmai cu argumentul că OMS nu a făcut astfel de recomandări.

Pe 11 martie, Tedros a decretat că răspândirea coronavirusului este o pandemie. Se întâmpla la șase săptămâni după ce susținuse că „măsurile Chinei nu protejează doar oamenii săi, ci pe toți de pe întreaga planetă”. În acea perioadă, numărul deceselor ajunsese de la puțin peste 130 la peste 4.600.

OMS, un simplu instrument al Chinei în disputa cu Taiwanul

„Acesta este unul dintre cele mai dureroase adevăruri ale pandemiei. Au supraviețuit cei care au ignorat Organizația Mondială a Sănătății. Cei care au urmat-o au avut parte de moarte sigură”, mai scrie Kapil Komireddi, pentru The Critic. El dă apoi exemplul Taiwanului, care a ignorat OMS și a câștigat lupta cu boala.

Creată pentru a proteja viețile, OMS le-a pus în pericol. S-a preocupat să laude „transparența” și măsurile luate de regimul comunist de la Beijing, în timp a ignorat și a ascuns informațiile prețioase venite din Taiwan, care a câștigat lupta cu boala și de la care întreaga planetă avea ce învăța.

Taiwan e o paria la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății și e o paria pentru că așa a decretat China. Ca parte a unei înțelegeri între China și OMS, din 2005, orice contact cu Taiwanul trebuie întâi aprobat de Beijin.

„Ca să fiu clar: noi murim pentru că viețile noastre au fost subordonate obsesiilor politice ale Partidului Comunist Chinez. Doar pentru că el vrea să-și subordoneze Taiwanul, nouă ni se cere să pretindem în continuare, chiar cu prețul vieții noastre, că acesta nu este un stat independent”, mai notează autorul.

Lumea nu câștigă nimic din subordonarea OMS în fața Chinei

Din această subordonare în fața Chinei, OMS nu primește nimic. Accesul său este restricționat pe teritoriul Chinei. Cât despre cotizații, Organizația primește de la Melinda și Bill Gates mai mulți bani decât de la a doua cea mai puternică economie a lumii.

Iar majoritatea produselor medicale trimise de China altor state, pentru a-și mai curăța imaginea, sunt la suprapreț și pur și simplu prost făcute.

OMS și planeta nu câștigă nimic, dar de câștigat a avut Tedros însuși: fără susținerea Chinei, nu ar fi ajuns în fruntea Organizației Mondiale a Sănătății.

Ipocrizie la nivelul conducerii OMS: Cum a redescoperit Tedros existența Taiwanului

Și parcă urmând politica pumnului în gură de la Beijing, Tedros acum le bate obrazul celor care acuză China de situația în care a ajuns acum planeta: „Nu politizați acest virus”. Dincolo de evidența faptului că virusul nu știe politică, mai notează Kapil Komireddi, nu putem ignora faptul că dimensiunea tragediei este chiar efectul unor calcule politice.

Când dimensiunea tragediei a devenit tot mai evidentă, Tedros a schimbat tactica: a început să insinueze că a-i aduce lui o acuzație înseamnă a insulta însăși Africa.

Pe 8 aprilie, el a susținut că nu-i pasă că este atacat, dar „când întreaga comunitate de negri este insultată, când Africa este insultată”, el nu poate rămâne indiferent. Și cine era în spatele campaniei de denigrare a Africii? Tedros a răspuns: „Trebuie să fim onești. Acest atac a venit de la Taiwan”.

Deci omul care a negat existența Taiwanului, atunci când acesta îl avertiza asupra pericolului COVID și când îi furniza informații ce puteau salva sute de mii de vieți, a descoperit brusc această țară doar pentru că a primit mesaje insultătoare pe Twitter. Mesaje care păreau a fi postate de pe calculatoare din Taiwan dar care, de fapt, erau ”opera” unor chinezi.

Morala ”poveștii”: Democrațiiletrebuie să reevalueze relația cu China

La fel ca-n cazul Chinei, furia oamenilor la adresa OMS se acumulează dar, dincolo de tot ce s-a întâmplat, organizația rămâne un instrument util al planetei în luptă cu bolile, susține Kapil Komireddi.

Problema este la lider. Tedros e o păpușă, iar lumea ar trebui să înceteze să mai rămână tăcută în fața păpușarului.

Este de datoria cetățenilor din țările democratice, susține Komireddi, să ceară guvernelor lor să-și reconsidere poziția față de China, căci, după cum se vede, strategia lor de a-i cânta în strună, în speranța că-i vor putea modela comportamentul, nu funcționează. Ba din contră.

Vestul a devenit periculos de dependent de China, iar aceasta a ajuns să controleze instituții globale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)