China vrea să reformeze sistemul pentru prevenirea bolilor, după criza COVID-19

China vrea să reformeze sistemul pentru prevenirea bolilor, după criza COVID-19
Foto: Hepta

China va reforma sistemul de prevenție și control al bolilor din țară, într-o încercare de a rezolva slăbiciunile scoase la iveală de criza COVID-19, susține un oficial din domeniul sanitar chinez, sâmbătă, potrivit Reuters.

China vrea să reformeze sistemul pentru prevenirea a bolilor

„Epidemia de coronavirus este un mare test pentru guvernanța țării noastre, dar și pentru abilitatea de a guverna, și a scos la iveală slăbiciuni în felul în care abordăm epidemiile majore și sistemele publice de sănătate”, a declarat Li Bin, viceministru în Comisia națională chineză pentru sănătate.

Comisia intenționează să construiască un lanț „centralizat și eficient” de comandă și reformă, precum și să modernizeze sistemul de prevenție și control al bolilor, mai spune el.

Totodată, comisia dorește să folosească mai eficient bazele mari de date, inteligența artificială și softurile pentru o analiză mai bună a bolii, a urmăririi virusului și a distribuirii resurselor.

Vestea vine în contextul în care China nu a mai înregistrat niciun deces din cauza virusului în ultimele 24 de zile.

China, tot mai criticată de SUA pentru felul în care a gestionat criza COVID-19

China a fost criticată virulent, atât intern, cât și pe plan extern, pentru reacția inițială la epidemia de coronavirus, care izbucnea la scară largă, în premieră, în orașul chinez Wuhan, casă a aproximativ 11 milioane de oameni, în finalul anului 2019. De atunci, SARS-CoV-2 s-a răspândit în toată lumea, infectând circa patru milioane de oameni. Totodată, numărul deceselor legate de COVID-19 nu este prea departe de 300.000.

Criza COVID-19 a fost cel mai recent motiv de clinci între SUA și China, cu Washingtonul acuzând Beijingul că, alături de Moscova, profită de pandemie pentru a-și promova propriile interese în Europa. Mai mult decât atât, Mike Pompeo, șeful diplomației americane, susține că există „dovezi clare” potrivit cărora noul coronavirus provine dintr-un laborator al orașului Wuhan. Nu în ultimul rând, SUA a arătat cu degetul China pentru că ar fi ascuns adevăratele proporții ale epidemiei, astfel încât să își poată asigura necesarul de materiale sanitare de pe piața internațională.

La rândul ei, China a negat vehement acuzațiile și a precizat că este pregătită pentru o investigație internațională independentă, cât timp aceasta nu poate fi viciată de diverse interese.

Tags: