Cine este Roman Protasevich, jurnalistul care a fost arestat în urma deturnării avionului civil din Belarus

Cine este Roman Protasevich, jurnalistul care a fost arestat în urma deturnării avionului civil din Belarus
sursa foto: pixabay

Cazul jurnalistului Roman Protasevici a atras atenția comunității internaționale după ce guvernul din Belarus și liderul său autoritar, dictatorul Aleksandr Lukashenko au depus eforturi extraordinare pentru a deturna avionul comercial în care se afla.

Cine este Roman Protasevich

Roman Protasevich, în vârstă de 26 de ani, călătorea cu o companie aeriană comercială de la Atena la Vilnius, Lituania, când un avion de luptăn a interceptat cursa aeriană. Zborul companiei Ryanair a fost redirecționat către Minsk, capitala Belarusului, unde jurnalistul a fost luat în primire de forțele de ordine, scrie nytimes.

Tactica condamnată pe scară largă a fost cea mai recentă încercare a lui Aleksandr Lukashenko, liderul autoritar al țării, de a suprima vocea influentă a jurnalistului Protasevici.

Au rămas puține surse de știri independente în Belarus, unde majoritatea mass-media au fost forțate să închidă după protestele pe scară largă în legătură cu alegerile prezidențiale disputate din 2020.

Protasevich a lucrat la Nexta, o publicaţie implicată în organizarea protestelor din 2020

Protasevich este cofondator și fost editor al canalului NEXTA de pe platforma de socializare Telegram, care a devenit o conductă populară pentru inamicii lui Lukashenko menită să împărtășească informații și să organizeze demonstrații împotriva guvernului.

A fugit din țară în 2019, temându-se de arestare. Însă el a continuat să spargă regimul lui Lukașenko în timp ce trăia în exil în Lituania, atât de mult încât a fost acuzat în noiembrie de incitare la dezordine publică și ură socială.

Roman Protasevich este un contestatar vehement al regimului Lukașenko

În adolescență, Protasevici a devenit disident. A fost expulzat dintr-o școală de prestigiu pentru că a participat la un miting de protest în 2011 și ulterior a fost expulzat din programul de jurnalism al Universității de Stat din Minsk.

Duminică, Protasevich se întorcea la Vilnius de la o conferință economică în Grecia cu liderul opoziției bieloruse Svetlana Tikhanovskaya, au declarat oficialii greci.

Zborul, care transportase aproximativ 170 de pasageri, ar fi trebuit să dureze aproximativ trei ore. În timp ce se apropia de granița dintre Belarus și Lituania, un avion de vânătoare MiG-29 a fost mobilizat pentru a-l intercepta.

Lukashenko, care este adesea denumit „ultimul dictator al Europei”, a ordonat personal avionului de luptă să escorteze avionul Ryanair la aeroportul din Minsk după o amenințare cu bomba, a declarat serviciul său de presă. Potrivit declarației, Lukașenko, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a dat un „ordin neechivoc” de a „face ca avionul să facă o întoarcere și să aterizeze”.

Nu a fost găsită nicio bombă la bord, au declarat autoritățile de aplicare a legii din țară.

Ce se va întâmpla cu Protasevich, după arestarea sa

Antony J. Blinken, secretarul de stat al SUA, a criticat aspru guvernul Belarusului pe Twitter duminică pentru reținerea lui Protasevich. El l-a numit „un act descurajant și șocant pentru a devia un zbor comercial și a aresta un jurnalist”.

„Cerem o ivestigație internațională și ne coordonăm cu partenerii noștri pentru următorii pași”, a spus Blinken. „Statele Unite sunt alături de poporul din Belarus.”

Principala agenție de securitate a guvernului din Belarus, numită K.G.B., a plasat numele lui Protasevici pe o listă de teroriști. Dacă este acuzat și condamnat pentru terorism, ar putea fi condamnat la pedeapsa cu moartea.

Acuzațiile de incitare la dezordine publică și ură socială presupun o pedeapsă de peste 12 ani de închisoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe