Comisia Europeană solicită Consiliului să permită aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen

Comisia Europeană solicită Consiliului să permită aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen
Foto: pixabay.com

Comisia Europeană cere Consilului să permită ”cât mai curând” aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen. Executivul european a prezentat, miercuri, o nouă strategia privind zona Schengen, care vizează, printre altele, asigurarea unei gestionări eficiente a frontierelor externe ale UE, consolidarea internă a Spațiului Schengen, precum și extinderea acestuia.

Comisia Europeană cere ”undă verde” pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen

”Comisia Europeană prezintă o nouă strategie pentru a face cea mai mare zonă de călătorie liberă din lume – spațiul Schengen – o zonă mai sigură și mai rezilientă”, se arată într-un comunicat de presă publicat de Executivul comunitar.

Astfel, prin noua sa strategie, Comisia Europeană cere Consiliului să decidă asupra ridicării controalelor la frontiere pentru Bulgaria, România și Croația și să le integreze în Spațiul Schengen.

”Bulgaria și România au finalizat cu succes evaluarea necesară în 2010 și 2011.

În ceea ce privește Croația, Comisia a confirmat în octombrie 2019 că țara a luat măsurile necesare pentru a se asigura că sunt îndeplinite condițiile pentru aplicarea acquis-ului Schengen.

O zonă Schengen mai incluzivă va crește securitatea pentru UE în ansamblu, îndeplinind în același timp și așteptarea legitimă a acestor țări și obligația legală de a adera la Schengen. Acesta va contribui în egală măsură la întărirea încrederii reciproce. Acum revine Consiliului să ia măsurile necesare pentru ca aceste state membre să devină parte a Schengen”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Klaus Iohannis reafirmă că aderarea României la Schengen este un obiectiv important

În Spațiul Schengen trăiesc 420 de milioane de oameni din 26 de state europene. Singurele state UE care nu fac parte din această zonă de liberă circulație sunt Bulgaria, România, Croația, Cipru și Irlanda. În schimb, sunt parte din Spațiul Schengen patru state din afara UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Prezent, miercuri, la dezbaterea „Să vorbim despre viitorul Europei” (Let’s talk – Future of Europe), președintele Klaus Iohannis a declarat că aderarea României la spațiul Schengen rămâne un obiectiv important, mai ales că țara noastră, spune șeful statului, îndeplinește de peste zece ani criteriile necesare. În același timp, Klaus Iohannis a semnalat faptul că funcționalitatea acestui spațiu a fost afectată serios de pandemia de coronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)