Condițiile post-Brexit de călătorie în Marea Britanie. Cum se obține viza pe bază de puncte

Condițiile post-Brexit de călătorie în Marea Britanie. Cum se obține viza pe bază de puncte
foto: Pixabay

Brexitul aduce o serie de schimbări pentru românii care plănuiesc să imigreze în Marea Britanie de la1 ianuarie 2021,inclusiv obligativitatea obţinerii unei vize, conform unui sistem bazatde puncte.

Ambasada Marii Britanii la București a comunicat modul în care cetăţenii români pot facecerere de vizăşi cetrasee proceduralepot urma dacă doresc să se mute în Marea Britanie pentru a trăi acolo sau pentru a studia sau munci.

Până pe 1 octombrie 2021 cetăţenii Uniunii Europene vor putea intraîn Marea Britanie cu paşaport sau document naţional de identitate, la fel ca până acum.

Începând cu 1 octombrie 2021, vor avea nevoie de paşaport. Cu toate acestea, cetăţenii UE, SEE şi Elveţiei ale căror drepturi sunt protejate prin Acordul de Retragere, de exemplu cei care intră sub incidenţa Programului de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme) şi a prevederilor privind micul trafic de frontiera (muncitorii la frontieră) vor putea să călătorească în Marea Britanie folosind documentele naţionale de identitate până la 31 decembrie 2025 cel puţin.

Noile condiții de imigrare în Marea Britanie

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, Marea Britanie va introduce un sistem de imigrare pe bază de puncte, aplicabil cetăţenilor UE. Cetăţenii UE care doresc să vină în Marea Britanie înainte de 1 ianuarie 2021 vor continua să beneficieze de exercitarea drepturilor lor conform prevederilor aranjamentelor de tranziţie, care permit continuarea libertăţii de mişcare între Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Cetăţenii UE care sosesc înainte de expirarea perioadei de tranziţie la 31 decembrie 2020, precum şi membrii de familie, vor fi eligibili pentru Programul de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme). Ei vor avea la dispoziţie perioada de până la 30 iunie 2021 pentru a depune o cerere în baza prevederilor acestei scheme.

Ce formalități trebuie să îndeplinească vizitatorii

În cadrul noului sistem de imigrări, începând cu anul viitor vom trata cetăţenii UE ca cetăţeni ce nu necesită viză, ceea ce înseamnă că pot veni în Marea Britanie ca vizitatori pentru o perioadă de şase luni fără a fi nevoie să obţină o viză. Un vizitator poate intra în Marea Britanie de mai multe ori în această perioadă, dar nu poate ajunge să locuiască efectiv în Marea Britanie prin mecanismul vizitelor repetate sau continue. Vizitatorii se pot angaja într-o gamă largă de activităţi, cum ar fi efectuarea de vacanţe, participarea la şedinţe şi conferinţe sau participarea la cursuri scurte, dar nu pot munci și nici accesa fonduri publice.

Ceformalități trebuie să îndeplinească persoanele care doresc să rămână pe teritoriul țării mai mult de șase luni

Cei care doresc să rămână pe perioade mai lungi de şase luni, cu scopul de a munci, a studia sau a locui în Marea Britanie, vor trebui să depună o cerere de viză. Cererea va putea fi depusă pe site-ul GOV.UK şi va trebui demonstrat că se îndeplinesc criteriile relevante şi punctajul necesar vizei pentru care se depune cererea. Cetăţenii UE care primesc viza vor primi și acces securizat la informaţiile privind statutul lor de imigrare prin intermediul unui serviciu online, pe care îl vor putea folosi pentru a-şi confirma drepturile şi pentru a accesa servicii diverse, în loc să folosească un document fizic privitor la statutul lor.

Condiții pentru obținereavizei

Pentru a fi eligibili pentru această viză solicitanţii trebuie să demonstreze că:

• Au o ofertă de muncă – susţinută de un sponsor agreat de Ministerul de Interne – la nivelul de calificare corespunzător, din partea unui angajator cu sediul în Marea Britanie

• Au obţinut salariul minim corespunzător calificării (adică 25.600 GBP sau salariul actual pentru locul de muncă efectiv, oricare dintre cele două va fi cel mai mare);

• Stăpânesc limba engleză la nivelul mediu B1 (aşa cum este definit în Cadrul Comun European de Referinţă pentru limbi străine)

Dacă solicitantul câştigă între 20.480 de lire sterline (pragul minim de salariu pentru toţi muncitorii calificaţi) şi 25.600 GBP este posibil să facă totuşi cerere de viză pentru Muncitori Calificaţi „dând la schimb” puncte pentru anumite caracteristici ca să se încadreze în cerinţa salariului. Este posibil de exemplu să dea puncte la schimb dacă:

• Are un loc de muncă într-un domeniu care suferă de lipsă de forţă de muncă

• Are un doctorat într-un subiect relevant pentru locul de muncă

• Este nou-venit pe piaţa muncii din Marea Britanie (cerinţa salariului pentru nou-veniţi va fi cu 30% mai scăzută decât cea pentru muncitori cu experienţă indiferent de domeniu, până la limita inferioară de 20.480 GBP)

Pentru viză, imigranții trebuie să obțină 70 de puncte.Acesteavor fi acordate pentru îndeplinireaunor criteriicum ar fi o ofertă de muncă, deținerea uneidiplome relevante pentru domeniul în care solicitantul va lucra,cunoașterea limbii engleze sau un salariu depeste 25.600 lire sterline pe an(sau 22.000 de lire sterline, pentru cei aflați la începutul carierei),în domeniul de muncă al solicitantului.

Viza se poate obține și online

Solicitanţii de viză care posedă un paşaport biometric vor putea completa cererea, inclusiv confirmarea identităţii, folosind o aplicaţie de smartphone. S-ar putea ca unii solicitanţi să trebuiască să se prezinte la un Centru pentru Cereri de Viză dacă nu posedă paşaport biometric, nu pot folosi aplicaţia sau cip-ul lor biometric nu poate fi citit.

Viză de studii

Solicitanții de viză de studii trebuie să demonstreze că:

  • Li s-a oferit un loc la un curs desfăşurat de o instituţie de învățământ acreditată, lucru ce se poate demonstra cu ajutorul unei Confirmări de Primire la Studii (Confirmation of Acceptance for Studies – CAS), care este un atestat în format electronic ce conţine detalii despre cursul respectiv
  • Stăpânesc limba engleză la nivelul mediu B2 (aşa cum este definit în Cadrul Comun European de Referinţă pentru limbi străine) atunci când studiile se află la nivel de diplomă de licenţă (RQF 6) sau mai înalt
  • Studenţii care merg la studii sub nivel de diplomă de licenţă trebuie să demonstreze stăpânirea limbii engleze la nivelul B1

Mai multe informaţii despre noul sistem de imigrări al Marii Britanii puteți accesa pe site-ul dedicat imigrării, pus la dispoziție de Guvernul Britanic, și care poate fi accesat AICI.

Urmăriți B1TV.ro și pe