Echipa OMS care investighează originile coronavirusului în China a încheiat cele două săptămâni de carantină și poate începe munca de teren la Wuhan

Echipa OMS care investighează originile coronavirusului în China a încheiat cele două săptămâni de carantină și poate începe munca de teren la Wuhan
foto simbol: Hepta.ro / hepta photo agency / Cheng Min

Echipa condusă de Organizația Mondială a Sănătății care investighează originile pandemiei de COVID-19 părăseștejoi hotelul în care și-a petrecut perioada de carantină, pentru a începe munca de teren, la două săptămâni după ce a sosit în orașul chinez Wuhan, unde virusul era depistat în premieră în finalul anului 2019, transmite Reuters.

O echipă OMS s-a deplasat în China pentru a investiga originile coronavirusului. Echipa finalizează joi cele 14 zile de carantină

Misiunea a fost marcată de întârzieri și îngrijorări cu privire la acces, dar și de relația tensionată dintre China și SUA, care a acuzat Beijingul că a ascuns amploarea focarului inițial, criticând totodată termenii vizitei, în cadrul căreia prima fază de cercetare a fost efectuată de experți chinezi.

„Puțin trist să îmi iau rămas bun de la „sala mea de gimnastică” și de la „biroul” meu, unde am fost închis în ultimele 2 săptămâni!!”, a scris pe Twiter unul dintre membrii echipei, Peter Daszak, care a postat câteva fotografii cu echipamente pentru exerciții și un birou dintr-o cameră de hotel.

„Trecem la următoarea fază de lucru acum cu echipa misiunii OMS și omologii din China”, a adăugat el.

Echipa, care a lucrat în sistem de videoconferință pe perioada carantinei, este condusă de Peter Ben Embarek, principalul expert al OMS pe zona de boli ale animalelor care trec la alte specii, și este planificat să rămână în China încă două săptămâni.

OMS a încercat să gestioneze așteptările legate de investigație.

„Nu există garanții de răspunsuri”, spunea Mike Ryan, șeful OMS pe zona de urgențe, la începutul acestei luni.

„Este o sarcină dificilă să stabilești pe deplin originile și uneori ar putea fi nevoie de două sau trei încercări pentru a putea face asta în condiții diferite”, mai afirma el.

Peste 1 milion de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 confirmate la nivel global

Pandemia de COVID-19 a atins o nouă bornă, în condițiile în care în această săptămână numărul cazurilor confirmate de infecție cu SARS-CoV-2 a depășit oficial un nou prag psihologic, cel de 100 de milioane.

Aproape 1,3% din populația lumii a fost depistată cu COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, și peste 2,1 milioane de persoane infectate au murit. În medie, de la începutul anului, câte o persoană s-a infectat la fiecare 7,7 secunde. Rata globală de mortalitate este de 2,15%.

SUA, India, Brazilia, Rusia și Marea Britanie sunt cele mai afectate țări din lume și au contabilizat peste jumătate din numărul total de cazuri confirmate la nivel global, deși reprezintă o pondere de doar 28% din populația mondială, conform unei analize aReuters.

În România, conform bilanțului de miercuri, numărul total de cazuri confirmate de infecție cu noul coronavirus este de718.612. Grupul de Comunicare Strategică a precizat că662.400 de pacienți au fost declarați vindecați.