Emmanuel Macron a anunțat noi restricții în Franța: Se închid școlile, iar lockdown-ul se extinde la nivel național

Emmanuel Macron a anunțat noi restricții în Franța: Se închid școlile, iar lockdown-ul se extinde la nivel național
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Aurelien Morissard

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat noi măsuri anti-coronavirus la nivel național, iar acestea se referă la închiderea școlilor pe o perioadă de trei săptămâni, dar și la restricții de călătorie pe plan intern, transmite AP News. În plus, lockdown-ul introdus în martie la nivel de districte va fi extinsla nivel național, potrivit BBC.

Franța închide școlile timp de trei săptămâni. Noile restricții, anunțate de președintele Emmanuel Macron

Într-un discurs susținut miercuri seară, președintele Franței a subliniat că eforturile sunt necesare din cauză că „epidemia accelerează”.

„Vom închide creșele, școlile primare și liceele pentru trei săptămâni”, a declarat el. Totodată, va rămâne în vigoare și carantina de noapte – valabilă între 7 seara și 6 dimineața – iar călătoriile pe plan intern vor fi restricționate.

Parlamentul francez are programată o dezbatere, în ziua de joi, ocazie cu care va evalua evoluția epidemiei și noile măsuri anunțate.

„Factorul-cheie în luarea deciziilor rămâne situația din spitale”, explica Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, după ședința de lucru săptămânală desfășurată de Emmanuel Macron cu actorii de resort.

Oficialii sistemului sanitar din Paris avertizaseră anterior că sunt pe punctul de a începe să refuze pacienți din lipsă de spațiu în spitale.

„Un lucru este clar: Franța nu va refuza să trateze niciun pacient bolnav. Alegerea pacienților nu este o opțiune”, a subliniat oficialul guvernamental.

Gabriel Attal a recunoscut că „au fost luate decizii”, însă a refuzat să le divulge înainte de discursul președintelui francez.

În secțiile de Terapie Intensivă din Franța erau internați, marți, peste 5.000 de bolnavi de COVID-19, un număr fără precedent în ultimele 11 luni de zile.

După o tură de noapte la o secție ATI din orașul francez Amiens, dr. Pauline Caillard a vorbit despre numărul tot mai mare de bolnavi în stare gravă și despre presiunea tot mai mare pe care o resimte personalul medical.

„Se mișcă foarte rapid”, a declarat ea, exprimându-și speranța că medicii nu vor fi nevoiți să aleagă între pacienți.

De la debutul pandemiei, pe teritoriul Franței au fost depistate peste 4,58 milioane de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, iar numărul deceselor asociate cu noul coronavirus a trecut de 95.000. Aproape 293.000 de persoane s-au vindecat, arată datele centralizate miercuri de Worldometer.

La nivel global au fost confirmate circa 129 de milioane de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Peste 2,8 milioane de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au murit, iar mai bine de 104 milioane s-au vindecat.

Ultima oră