România își exprimă solidaritatea cu Georgia în fața atacurile cibernetice comise de Rusia

România își exprimă solidaritatea cu Georgia în fața atacurile cibernetice comise de Rusia
Foto: Vladimir Putin (sursă: Facebook / Vladimir Putin)

Autoritățile de la Tbilisi au atribuit joi Rusiei atacul cibernetiv masiv care a lovit Georgia în 28 octombrie 2019. Această ipoteză a fost imediat susținută și de Statele Unite și Marea Britanie.

La scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că România își exprimă solidaritatae cu Georgia și a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a acestui stat.

„Ministerul Afacerilor Externe își exprimă îngrijorarea cu privire la atacurile cibernetice împotriva Georgiei care au avut loc la 28 octombrie 2019. România, alături de aliații și partenerii săi transatlantici și europeni, își exprimă solidaritatea cu Georgia în fața acestor provocări de securitate.

De asemenea, România reiterează sprijinul său pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei.

MAE și autoritățile române competente reafirmă angajamentul României de a continua să coopereze pe plan internațional pentru a preveni și combate astfel de acțiuni destabilizatoare, prin promovarea unui cadru internațional de comportament responsabil al statelor în spațiul cibernetic, bazat pe dreptul internațional”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Reamintim că în octombrie 2019, mii de website-uri ale instituţiilor, presei şi entităţilor private au fost afectate de atacuri cibernetice. Printre platformele online afectate s-a numărat site-ul Preşedinţiei Georgiei şi ale unor primării.

„Investigaţia efectuată de autorităţile georgiene, împreună cu informaţiile primite de la parteneri, a concluzionat că acest atac cibernetic a fost plănuit şi comis de divizia principală a Statului Major al armatei Federaţiei Ruse”, a declarat, joi, Vladimer Konstantinidi, purtătorul de cuvânt al Ministerului georgian de Externe.

Partenerii din Occident au anunțat imediat că sprijină Georgia și au condamnat acțiunile Rusiei.

„Campania neraţională şi îndrăzneaţă de atacuri contra Georgiei, un stat suveran şi independent, este total inacceptabilă. Guvernul Rusiei are opţiuni clare: continuaţi acest model agresiv de comportament împotriva altor ţări sau deveniţi un partener responsabil care să respecte legislaţia internaţională”, a declarat Dominic Raab, ministrul britanic de Externe.

La rândul său, secretarul de Stat american Mike Pompeo, a îndemnat Rusia să înceteze „acest comportament faţă de Georgia sau alte ţări”.

Ministerul de Externe de la Moscova a respins acuzaţiile Georgiei privind comiterea unui atac cibernetic masiv.

„Rusia nu a plănuit şi nu plănuieşte să se implice în niciun fel în afacerile interne ale Georgiei”, a declarat Andrei Rudenko, adjunct al ministrului rus de Externe.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe