Donald Trump, atac dur la adresa Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la modul în care a gestionat criza noului coronavirus

Donald Trump, atac dur la adresa Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la modul în care a gestionat criza noului coronavirus
Foto: hepta.ro

Donald Trump a atacat dur Organizația Mondială a Sănătății, marți, într-o postare pe contul de Twitter. Președintele SUA este de părere că OMS „a dat-o în bară” în gestionarea crizei noului coronavirus și îi numește „China centrici”, deși susține că finanțările provin în mare parte din Statele Unite, relatează Reuters.

Liderul de la Casa Albă este cunoscut pentru atacurile pe care le lansează pe Twitter, iar de această dată în centrul atenției Organizația Mondială a Sănătății. Președintele Statelor Unite consideră că OMS nu a gestionat corect pandemia de COVID-19, concentrându-se mult prea mult pe informațiile venite în mare parte din China.

Donald Trump, atac dur la adresa OMS

Președintele SUA a susținut în textul postat pe celebra rețea de socializare că banii Organizației Mondiale a Sănătății vin în mae parte din Statele Unite. Trump a amintit și faprtul că OMS a fost sfătuit țările să nu își închidă granițele, mai ales față de China.

„Organizația Mondială a Sănătății a dat-o în bară. Dintr-un anumit motiv, deși este în mare parte finanțată de către Statele Unite, este foarte China-centrică. Urmează să fim foarte atenți asupra acestui aspect. Din fericire le-am respins sfatul cu privire la păstrarea frontierelor deschise cu China. De ce ar da un sfat atât de greșit?” a fost mesajul pe care Donald Trump l-a postat în cursul zilei de marți pe Twitter.

China este pentru Organizația Mondială a Sănătății al doilea cel mai mare finanțator. În anul fiscal 2020-2021, China contribuie cu 28.719.905 dolari, în timp ce contribuția Statelor Unite este aproape dublă, după cum arată rapoartele financiare ale Organizației Mondiale a Sănătății.

OMS este din ce în ce mai criticată în rândul conservatorilor americani, care sunt de părere că Organizația s-a bazat în mod constant pe informațiile primite din China fără să se grăbească să își desfășoare ancheta proprie, informează Reuters.

OMS și China – cum au gestionat pandemia în primele etape

În prezent, în modul în care Organizația Mondială a Sănătății a gestionat criza noului coronavirus există mai multe controverse. La data de 17 noiembrie 2019 în China se înregistrează primul caz de infectare cu ceea ce părea la vremea respectivă „o gripă rezistentă la antibiotice”, iar ulterior apar alte opt cazuri. La data de 20 decembrie, numărul persoanelor infectate urcă la 60, iar la data de 26 decembrie laboratorul „Vision Medicals” concluzinează faptul că noul tip de gripă este de fapt un nou tip de coronavirus, ce se asemănă în procent de 87% cu SARSUL.

Organizația Mondială a Sănătății a primit informații de la China cu privire la noul coronavirus abia la data de 11 ianuarie. După Anul Nou chinezesc, la data de 23 ianuarie, OMS se oferă să trimită o echipă de investigație în China și tot atunci se confirmă și faptul că noul coronavirus de transmite de la om la om, iar orașul Wuhan este izolat. La data de 28 ianuarie China acceptă să primească echipa de investigație a OMS iar la data de 30 ianuarie Organizația Mondială a Sănătății declară noul coronavirus o „urgență internațională de sănătate”.

SUA cea mai afectată țară de pandemia de COVID-19

În prezent, SUA este cea mai afectată țară de pandemia noului coronavirus, întrecând Italia și Spania la numărul de cazuri de infectare confirmate. În Statele Unite au fost raportate 377.499 de persoane testate pozitiv pentru noul coronavirus și 11.781 de decese din cauza COVID-19.