Un raport al Senatului SUA dezvăluie metode dure de tortură, folosite de CIA în cazul suspecţilor de terorism. România, pe harta închisorilor secrete

Un raport al Senatului SUA dezvăluie metode dure de tortură, folosite de CIA în cazul suspecţilor de terorism. România, pe harta închisorilor secrete

Un raport emis de Comisia pentru Servicii de Informații din Senatul american dezvăluie o serie de metode crunte de tortură, folosite de CIA în cazul suspecţilor de terorism, scrie Evenimentul Zilei, citând Washington Post.

Cea mai mare parte a raportului reprezintă o condamnare a tehnicilor — calificate de critici drept tortură — desfășurate de administrația George W. Bush în zilele care au urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Aceste metode, potrivit raportului, erau „profund defectuoase” și deseori ele au avut ca rezultat informații „inventate”.

CIA a reacționat imediat la raportul Senatului, afirmând că programul său a fost ”eficient” și a contribuit la înțelegerea operațiunilor tactice și a obiectivelor strategice ale rețelei teroriste Al-Qaida. 

O sinteză a raportului arată că, în comparație cu ce a recunoscut CIA inițial, condițiile deținuților în închisorile secrete au fost cu mult mai dure, incluzând metode precum simularea înecului sau privarea de somn zile sau chiar săptămâni. 

România, pe harta închisorilor CIA

În cadrul programului secret al CIA, 119 deţinuţi au fost capturaţi şi închişi în centre de detenţie secrete, în alte ţări care nu au fost identificate, dar care includ cel mai probabil, pe lângă țările menționate, și Thailanda și Afganistan.

România apare pe harta locurilor pe care CIA le folosea pentru interogarea suspecților de terorism, așa numitele „black-holes”.

Închisoarea CIA din România ar fi funcţionat în clădirea în care în prezent se află Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), potrivit unei investigaţii realizate de agenţia americană Associated Press şi televiziunea germană ARD.

Spre deosebire de centrele din Lituania şi Polonia, închisoarea CIA din România nu s-a aflat într-o zonă izolată, ci „la vedere”, în apropierea unui bulevard mare, pe o stradă cu copaci şi case.

Urmăriți B1TV.ro și pe