Vaccinul anti-COVID-19 produs de Moderna a fost autorizat în SUA. Executivul american a pre-cumpărat 200 de milioane de doze, dublu față de cel al Pfizer

Vaccinul anti-COVID-19 produs de Moderna a fost autorizat în SUA. Executivul american a pre-cumpărat 200 de milioane de doze, dublu față de cel al Pfizer
Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Agenţia americană a medicamentului (FDA) a acordat autorizația de urgență pentru folosirea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania americană Moderna. Acesta este al doilea vaccin autorizat, după cel dezvoltat de Pfizer – BioNTech.

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Moderna, autorizat în SUA

Vaccinul anticoronavirus produs de compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna a fost autorizat pe teritoriul Statelor Unite ale Americii de către Agenţia americană a medicamentului. Acesta va fi folosit în campania de vaccinare începută luni în SUA, fiind eficient în proporţie de 94.1%. Executivul american a pre-cumpărat 200 de milioane de doze, comparativ cu 100 de milioane în cazul Pfizer.

„Felicitări, vaccinul Moderna este acum disponibil!”, a transmis Donald Trump, președintele în exercițiu al Statelor Unite.

Acordul FDA a venit la o zi după avizul favorabil dat de un comitet de experţi americani. Vaccinul dezvoltat de Moderna a fost aprobat la 19 zile de la depunerea cererii oficiale. În cazul Pfizer – BioNTech, procesul a durat 22 de zile.

„FDA a făcut un nou pas crucial în lupta împotriva acestei pandemii”, a declarat dr. Stephen Hahn, președintele FDA, potrivit AFP.

După anunțul Agenției, Moderna a transmis că distribuția dozelor de vaccin va începe „imediat”. Compania a promis să distribuie 20 de milioane de doze până la finele acestui an, 80 de milioane în primul trimestru din 2021 și 100 de milioane în al doilea trimestru al anului viitor. Vor fi vaccinate astfel 100 de milioane de persoane.

Vaccinul Moderna e administrat în două doze la un interval de patru săptămâni. Ele pot fi stocate la -20°C (cel de la Pfizer are nevoie de -70°C).

Și în Marea Britanie campania de vaccinare anti-COVID-19 a început deja. În Uniunea Europeană, startul se va da la finalul lunii. Într-o primă tranșă simbolică, România va primi 10.000 de doze care vor ajunge la cadrele medicale din 10 spitale. Prețurile vaccinurilor negociate de UE au fost dezvăluite din greșeală de un oficial belgian. Potrivit tabelului, cel mai ieftin vaccin e cel de la Oxford – AstraZeneca – sub 2 euro, iar cel mai scump e cel de la Moderna – 18 dolari.

Vaccinurile anti-COVID-19 Pfizer – BioNTech și Moderna nu sunt recomandate persoanelor susceptibile să facă reacţii alergice

Vaccinurile anticoronavirus dezvoltate de Pfizer – BioNTech și Moderna nu sunt recomandate persoanelor susceptibile să facă reacţii alergice.

Ele au la bază o nouă tehnologie, a ARN-ului mesager, şi s-au observat reacţii alergice atât la două persoane care au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer în Regatul Unit, cât şi la două persoane vaccinate în Statele Unite.

Theo Trandafirescu, un medic român stabilit în Statele Unite, a primit deja o primă doză de vaccin și a povestit, pentru B1 TV, cum a decurs experiența sa. Acesta a explicat și posibilele efecte secundare.

Urmăriți B1TV.ro și pe