CORONAVIRUS | Iran se confruntă cu al doilea val de infecții

CORONAVIRUS | Iran se confruntă cu al doilea val de infecții
Foto: Hepta.ro

Iranul a raportat cel mai mare număr de infecții de coronavirus zilnice în două luni, o creștere care se apropie de nivelurile maxime ale lunii martie și sugerează că țara cea mai afectată de pandemie din Orientul Mijlociu este în zona unui al doilea val.

Miercuri, creștere de 50% față de cazurile de Covid-19 raportate în săptămâna anterioară

Autoritățile au raportat miercuri 3.134 de cazuri noi, cu o creștere de 50% față de o săptămână mai devreme, potrivit cifrelor oficiale ale guvernului, scrie Bloomberg. Numărul total de cazuri testate pozitiv până în prezent este de 160.696, dintre care peste 8.000 de persoane s-au stins din viață.

„Respectarea mai serioasă a distanțării fizice și a utilizării mai serioase și mai inteligente a măștilor este o necesitate absolută în zilele următoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Kianush Jahanpur, într-un interviu acordat știrilor TV de stat iraniene.

Avertismentul său răsună după alarma exprimată de medicii guvernamentali cu privire la numărul crescut de spitalizări legate de virus din Capitală, Teheran.

Iranul a început să relaxeze măsurile de blocare impuse pentru prevenirea răspândirii pandemiei de SARS-CoV-2 la începutul lunii aprilie pentru a salva o economie răpusă de virus, deja slăbită de sancțiunile pe care SUA refuză să le ușureze în fața crizei de sănătate. La acel moment, numărul total de cazuri era de 70.029.

Izbucnirea focarului în stat a forțat Iranul să faacă solicitări pentru împrumutul Fondului Monetar Internațional pentru prima dată din 1960, a declanșat o vânzare importantă a activelor statului și a determinat autoritățile să emită datorii interne.

Un om de afaceri care lucrează în industria conferințelor a spus că autoritățile au fost de asemenea vinovate pentru creșterea recentă a cazurilor.

„Guvernul ar trebui să ofere infrastructura pentru educarea oamenilor asupra coronavirusului și, în același timp, oamenii ar trebui să respecte măsurile mai responsabil”, a spus acesta. El a adăugat că „oamenii nu au prea înțeles gravitatea problemei”.

Nouă dintre cele 31 de provincii din Iran sunt considerate acum „zone roșii” sau poartă un avertisment de alertă antivirus, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Acestea includ provinciile de frontieră Khuzestan , în sud-vestul Iranului, bogat în petrol, și Sistan-Balucestan, în sud-est, care mărginește atât Afganistanul cât și Pakistanul și găzduiește o minoritate semnificativă a populației sunnite. Provincia Khorasan Razavi, sediul unui venerat shiit și provinciile Iranului de Vest și Azerbajian, care se limitează cu Turcia, Armenia și Republica Azerbaidjan, au raportat, de asemenea, cazuri crescute, a spus Jahanpur.

Iranul a redeschis moscheile din zonele cu risc epidemiologic scăzut

La începutul lunii mai, Guvernul iranian a deschis majoritatea moscheilor din zonele țării cu risc scăzut de răspândire a pandemiei de coronavirus.

Astfel, lăcașurile de cult și-au deschis porțile în 132 de divizii administrative ale țării, adică o treime dintre ele. Cu toate acestea, credincioșii au fost obligați să intre în moschei cu măști și mănuși aduse personal și au putut rămâne doar o jumătate de oră pentru rugăciune.

Moscheilor li s-a recomandat să nu le ofere oamenilor alimente, băuturi și dezinfectanți de mână, aceștia fiind sfătuiți să vină cu produsele proprii.

Urmăriți B1TV.ro și pe