Cătălin Predoiu le-a transmis un mesaj procurorilor. „Urmăriți banii rezultați din infracțiuni, nu numai infractorii, luați-le tot ce au furat. Sunt banii Ministerului de Finanțe”

Cătălin Predoiu le-a transmis un mesaj procurorilor. „Urmăriți banii rezultați din infracțiuni, nu numai infractorii, luați-le tot ce au furat. Sunt banii Ministerului de Finanțe”
Foto: Facebook / Cătălin Predoiu

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a participat marți la deschiderea webinar-ului „Investigarea atacurilor de tip Ransomware în timpul Pandemiei Covid-19”. Acesta le-a trimis procurorilor un mesaj ferm pe această cale. De asemenea, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Adrian Zuckerman, a declarat că Statele Unite sprijină cu toate resursele lupta Ministerului Justiţiei pentru a repara prejudiciile produse statului de drept în România. Tot în acest context, Cătălin Predoiu a numit colaborarea cu Ambasada SUA la București, „o piatră de temelie în strategia de acțiune împotriva criminalității interne și internaționale”.

„Urmăriți banii rezultați din infracțiuni”

Webinar-ului „Investigarea atacurilor de tip Ransomware în timpul Pandemiei Covid-19” a fost organizat de Ministerul Justiției în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite la București, în colaborare cu Programul în Domeniul Criminalității Informatice și Proprietății Intelectuale (ICHIP) din cadrul Departamentului de Justiție al Statelor Unite, FBI, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) din cadrul IGPR și Biroul Internațional Împotriva Stupefiantelor și de Aplicare a Legii din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a ținut să le transmită procurorilor un mesaj ferm prin care îi îndeamnă să le ia banii infractorilor, potrivit unui comuniat al Ministerului de Justiție.

„Urmăriți banii rezultați din infracțiuni, nu numai infractorii, luați-le banii produși prin infracțiuni, luați-le tot ce au furat. Sunt banii Ministerului de Finanțe”, a declarat Cătălin Predoiu.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Adrian Zuckerman, a declarat că SUA sprijină cu toate resursele lupta Ministerului Justiției pentru a repara prejudiciile produse statului de drept în România.

„Statele Unite și președintele Trump îi salută pe toți oamenii puternici moral și integri. Vom fi alături de ei și de poporul român sprijinindu-i cu toate resursele disponibile în lupta lor pentru protejarea oamenilor din România și pentru menținerea statului de drept. Poporul român nu va uita și nu va ierta lașitatea și complicitatea celor care caută să slăbească justiția și statul de drept”, a declarat acesta.

Totodată, Cătălin Predoiu a avut un mesaj ferm către procurorii din România.

„Puneți întotdeauna sintagma „follow the money” ca factor primordial în planurile de anchetă. Folosiți toate mijloacele disponibile pentru a urmări și recupera activele din jurisdicția noastră națională și nu numai”, a declarat ministrul Justiției.

Numărul infracțiunilor cu privire la materialele pentru spitale au crescut la nivelul UE

Partea practică a webinar-ului, la care au participat procurori specializați și polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, a constat în testarea capacitații de reacție a specialiștilor români din domeniul criminalității informatice în urma simulării unui atac informatic asupra unei entități publice implicate în gestionarea situațiilor impuse de pandemia de coronavirus.

„După cum am remarcat cu toții, această pandemie oferă diverse oportunități infractorilor de a ataca instituțiile medicale critice și de a dezvolta o adevărată piață paralelă pe dark web cu produse de sănătate, indiferent dacă sunt originale sau contrafăcute. Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la această amenințare a fost un pas important. Vom continua să facem acest lucru. Cu toate acestea, acum trebuie să mergem mai departe cu anchetele și urmărirea penală a faptelor infracționale.

De exemplu, recent, la nivelul UE, am înregistrat o creștere a infracțiunilor cu privire la materialele pentru spitale. Infractorii care pretind că vând echipament medical au obținut transferuri de la companii private sau chiar din sectorul public (adică spitale). De asemenea, au livrat produse medicale falsificate sau periculoase și au obținut profit substanțial din această activitate ilicită”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe