Ministrul Mediului anunţă modificări la Codul Silvic: Orice tăiere de lemn, indiferent de cantitate, devine infracţiune

Ministrul Mediului anunţă modificări la Codul Silvic: Orice tăiere de lemn, indiferent de cantitate, devine infracţiune
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Costel Alexe, ministrul Mediului, a depus în Parlament un proiect de lege de modificare a Codului Silvic, astfel încât tăierile ilegale și furturile din păduri să fie infracțiuni și să fie sancționate indiferent de valoarea prejudiciului produs.

„Am declarat, încă de la preluarea mandatului de ministru, că vom crește sancțiunile pentru cei care încalcă legea silvică. Până acum nu era considerată infracțiune decât fapta care presupunea un prejudiciu mai mare de cinci ori decât prețul mediu al unui metru cub de lemn pe picior. Deși pot să îi înțeleg raționamentul, nu cred că era o măsură corectă. În niciun alt sector nu există ca furtul să fie sancționat doar cu o amendă, dacă e sub un anumit nivel. Furtul este furt, și trebuie pedepsit ca atare”, a declarat Costel Alexe.

Potrivit Ministerului Mediului, comercializarea lemnului în România va fi supusă unor noi modificări legislative în urma cărora valorificarea masei lemnoase se va efectua ca lemn fasonat și nu ca lemn pe picior, așa cum se realizează la acest moment. Asta ar permite o valorificare superioară a lemnului, ar reduce cu mult abuzurile și ar aduce alinierea statului român la majoritatea statelor europene, în ceea ce privește această metodă de valorificare și comercializare a lemnului.

„La acest moment, circa 67% din masa lemnoasă se valorifică ca lemn pe picior, iar 33% ca lemn fasonat. Am constatat însă că, prin valorificarea preponderentă ca lemn pe picior, nu se pun în aplicare principiile referitoare la valorificarea superioară a lemnului, întrucât prin acest procedeu sortarea dimensională nu se realizează corespunzător. Atunci când vindem pe picior, în primul rând nu știm exact volumul de lemn pe care îl recoltăm. Ne bazăm, în schimb pe niște estimări. Acest tip de valorificare ca lemn fasonat permite ca volumul de lemn care se valorifică și care se transportă să fie determinat precis, prin măsurători individuale, pe fiecare piesă. Această măsură are și un impact important în lupta cu tăierile ilegale. Va deveni astfel imposibilă emiterea de avize de însoțire a materialelor lemnoase de către operatorul economic atestat care realizează prestația”, a mai declarat Alexe.

Întrucât această măsură presupune realizarea unei infrastructuri (depozite, utilaje ș.a.), ea urmează a fi realizată progresiv, pe o perioadă de trei – patru ani.

Totodată, guvernanții au propus utilizarea de noi tehnologii și de soluții alternative pentru marcarea și inventarierea arborilor. Pentru transportul materialului lemnos care urmează a fi exploatat se va utiliza noul SUMAL, care este în curs de dezvoltare, și monitorizarea cu ajutorul hărților satelitare, pe baza coordonatelor GPS.