Florin Cîțu: În aprilie am finanţat deficitul bugetar la o dobândă medie de 3,5% pe an. Am economisit bani, pe care i-am alocat către sănătate, șomaj tehnic, investiții

Florin Cîțu: În aprilie am finanţat deficitul bugetar la o dobândă medie de 3,5% pe an. Am economisit bani, pe care i-am alocat către sănătate, șomaj tehnic, investiții
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanțelor a anunțat că, în aprilie, a reușit să finanțeze deficitul bugetar la o dobândă medie de 3,5% pe an, spre deosebire de guvernarea PSD care, în aceeași perioadă a anului trecut, făcea același lucru la o dobândă medie de 4,5% pe an. Florin Cîțu a precizat că asta înseamnă economii semnificative. Banii s-au dus în investiții, Sănătate și plata șomajului tehnic pentru angajații firmelor afectate de epidemia de coronavirus.

Florin Cîțu: „Am economisit bani pe care i-am alocat către sănătate, șomaj tehnic, investiții”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat duminică, într-o postare pe Facebook, faptul că luna trecută a finanțat deficitul bugetar la o dobândă medie de 3,5% pe an. Este o performanță, a precizat el, în contextul în care ne confruntăm cu o criză economică. În aprilie 2019, guvernarea PSD de atunci finanța deficitul la o dobândă de 4,5% pe an. Diferența, a precizat ministrul liberal, s-a dus în investiții, Sănătate și plata șomajului tehnic.

„Am reușit imposibilul. În aprilie 2020 am finanțat deficitul bugetar la o dobândă medie de 3.5% pe an în timp ce guvernul socialist în aprilie 2019 finanța deficitul bugetar la o dobândă medie de 4.5%.

O economie de un punct procentual care înseamnă economii SEMNIFICATIVE la buget. Am economisit bani pe care i-am alocat către sănătate, șomaj tehnic, investiții.

Aceasta peformanta este cu atât mai importanta cu cât vine în conextul celei mai mari crize economice și al estimărilor, exagerate din punctul meu de vedere, despre deteriorarea economiei romanești în perioada următoare”, a scris Florin Cîțu, pe Facebook.

Liberalul a mai susținut că „gașca socialistă a lui Ciolacu” (președintele PSD) ar fi intrat în incapacitate de plată astăzi deoarece nimeni nu i-ar mai fi finanțat.

„Ciolacu TREBUIE să explice de ce a fost de acord să-i sărăcească pe romani și să plătească dobânzi astronomice când econonomia nu era în criză”, a mai scris Florin Cîțu.

În finalul postării, ministrul a dat asigurări că nu va susține cheltuielile bugetare care pot destabiliza economia României.

Deficitul bugetar a urcat la 1,67% din PIB după primele trei luni din 2020

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat, pe 27 aprilie, un deficit bugetar crescut în martie cu aproape 10 miliarde lei, ajungând la 1,67% din PIB după primele trei luni ale acestui an. Anul trecut în aceeaşi perioadă, deficitul bugetar ajungea la 0,54% din PIB.

Agențiile de rating au schimbat în negativ perspectiva României, ministrul Cîțu precizând că acest lucru s-a întâmplat din cauza Legii pensiilor, o creație a PSD, care prevede o creștere a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2020. O astfel de majorate va pune o presiune uriașă pe buget, lucru pe care îl arată și agențiile în acest mod, a explicat ministrul.

Consiliul Fiscal evaluează deficitul bugetar al anului curent la circa 7,3% – 7,45% din PIB, faţă de cel prognozat de Guvern, de 6,7% din PIB.

Pe 28 aprilie, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că social-democrații vor depune o moțiune simplă împotriva lui Florin Cîțu, căruia îi reproșează mai ales modul în care a pus la punct programul IMM Invest.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti