Guvernul a anunțat noile măsuri de relaxare a restricţiilor, începând cu 15 iunie / Ionel Dancă: Vom lua și alte decizii în acest sens, în funcție de evoluția epidemiei de coronavirus (VIDEO)

Guvernul a anunțat noile măsuri de relaxare a restricţiilor, începând cu 15 iunie / Ionel Dancă: Vom lua și alte decizii în acest sens, în funcție de evoluția epidemiei de coronavirus (VIDEO)
Captură B1 TV

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a anunțat, vineri dimineață, măsurile de relaxare a restricțiilor decise de Guvern în ședința de joi seară. Printre acestea se numără redeschiderea mall-urilor, cu excepția restaurantelor, cinematografelor și sălilor de jocuri și cafenelelor, redeschiderea piscinelor exterioare, a sălilor de fitness, a grădinițelor, creșelor și afterschool-urilor. Evenimente private se vor putea organiza în limita a 20 de participanți, dacă sunt în interior, și 50 de persoane, dacă au loc în exterior. Și relația cu anumite state va fi relaxată, în funcție de evaluarea pe care o va face INSP cu privire la evoluția epidemiei în țările respective. Dancă a mai precizat că Guvernul PNL ia în calcul și alte măsuri de relaxare pe durata stării de alertă, dar totul va depinde de evoluția epidemie de coronavirus pe viitor.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Declarațiile lui Ionel Dancă:

  • „În ședința de Guvern, la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, a fost adoptată Hotărârea de Guvern care modifică anexele prevăzute de la Hotărârea de Guvern privind starea de alertă, în ceea ce privește desfășurarea unor activități pe perioada stării de alertă.
  • Astfel, a fost introdusă posibilitatea exceptării de la măsura izolării sau carantinării a persoanelor care se întorc din țările exceptate de la această măsură. Vorbim despre țări care, în baza unor criterii de evaluare recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și recomandate, de asemenea, de oficiile europene în acest sens. Institutul Național de Sănătate Publică, în baza acestor criterii, va face o evaluare cu privire la riscurile de răspândire a infecției cu coronavirus și, în funcție de rezultat, o parte din țările care au un coeficient mai mic de cinci cazuri noi, în ultimele 14 zile, la un milion de locuitori vor putea fi exceptate de la obligativitatea măsurii de carantină sau izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din aceste țări.
  • Persoanele care au stat mai mult de 14 zile cumulativ într-una din aceste țări exceptate vor fi exceptate, la rândul lor, de la măsura carantinării și izolării la domiciliu. Acestă măsură va permite românilor să călătorească în țări considerate cu risc scăzut de răspândire a noului coronavirus, precum Grecia, Bulgaria, Austria, care vor fi decise în baza evaluării INSP.
  • Vor fi reluate zborurile spre și dinspre statele respective, în măsura în care aceste zone nu mai prezintă un risc.
  • Alte categorii de activități care vor fi reluate din 15 iunie: activități recreative și sportive, care vor avea posibilitatea unui număr de participanți de 6 persoane. Practic se dublează numărul persoanelor.
  • Evenimentele private în spații închise se vor putea desfășura cu participarea a cel mult 20 de persoane, iar în spațiile deschise cu participarea a cel mult 50 de persoane
  • Se vor relua, din 15 iunie, activitățile în centrele comerciale, în mall-uri. Practic va fi permisă activitatea operatorilor economici, cu excepția restaurantelor, cafenelelor, sălilor de joc sau cinematografelor
  • Vor fi reluate activităție de administrare a ștrandurilor și piscinelor exterioare, precum activitățile în sălile de fitness și tratament balnear
  • Potrivit noului cadru de reglementare, ca urmare a faptului că orele se termină azi, părinții vor avea posibilitate să ducă copiii la creșe, grădinițele și afterschool-uri de stat sau private. În cazul celor de stat, decizia rămăne a autorităților locale
  • În funcție de evoluația situației epidemiologice, Guvernul va analiza și alte măsuri de relaxare pe durata stării de alertă, într-un proces gradual, care să permită românilor revenirea la normalitate, dar cu un apel pentru toți la prudență și responsabilitate”.
Ultima oră