Înregistrarea cu discursul susținut de Ion Iliescu pe 14 iunie 1990 dovedește că acesta ar fi chemat minerii la București. Liderul Asociaţiei "21 Decembrie 1989": Mineriada din iunie 1990 a fost o operaţiune militară (VIDEO)

Înregistrarea cu discursul susținut de Ion Iliescu pe 14 iunie 1990 dovedește că acesta ar fi chemat minerii la București. Liderul Asociaţiei "21 Decembrie 1989": Mineriada din iunie 1990 a fost o operaţiune militară (VIDEO)
Foto: B1 TV

Înregistrări incendiare cu fostul preşedinte Ion Iliescu dovedesc că acesta ar fi chemat minerii la București în iunie 1990, dezvăluie liderul Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, Teodor Mărieş. Acesta susţine că Mineriada din 13-15 iunie 1990 a reprezentat o operaţiune militară. Ion Iliescu a ţinut discursul pe 14 iunie 1990, din balconul Palatului Victoria, în faţa a mii de mineri. Înregistrarea a fost postată pe blogul jurnalistului Ion Cristoiu.

”Mă adresez dumneavoastră de astă dată, mulțumindu-vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească pe care și de astă dată l-ați dat la chemarea noastră! Mulțumesc de asemenea tuturor celorlalte delegații din județe care au venit, s-au adăugat acestor forțe solidare ale muncitorimii române. Îi rugăm pe ceilalți să rămînă aci în piață. Delegația de mineri, în frunte cu dl. Cozma, se va deplasa spre Piața Universității, pe care vrem să o reocupați dumneavoastră”, a spus Ion Iliescu în discurs, după cum se poate auzi în înregistrarea audio.

”Este discursul care clarifică cine a adus cu adevărat minerii în București. Era a treia oară când minerii erau chemați: 29 ianuarie, 19 februarie, iar în 14 iunie au venit pentru a treia oară la chemarea lor. M-a surprins în înregistrare că dânsul a zis >. Care? Că pe 14 dimineața era goală”, a declarat Teodor Mărieș, președintele Asociației ”21 decembrie 1989”, în cadrul emisiunii de pe B1 TV, ”Lumini și Umbre”.

Ion Iliescu declarase anterior că nu îşi asumă venirea minerilor în Bucureşti, în iunie 1990, care, susţine el, ar fi fost o acţiune spontană. Însă, în discursul său, fostul şef de stat pare că îi îndeamnă pe ortaci să meargă în Piaţa Universităţii, marcată de demonstraţiile de stradă, pentru a face ordine.

”Grupuri organizate de elemente incitate, multe din ele drogate, înarmate cu diverse elemente contondente, cu bare, cu lanțuri, cu pietre, cu cărămizi, cu țigle, au atacat cordoanele de polițiști, înarmați cu sticle incendiare, au dat foc la autobuze, la mașini și, apoi, grupuri, s-au îndreptat spre clădirea poliției pe care au incendiat-o, spre clădirea Ministerului de interne. Vă rugăm să faceți totul pentru a elimina excesele, pentru a elimina actele sângeroase, și dumneavoastră să asigurați paza necesară împotriva tuturor elementelor extremiste care și-ar mai face apariția în această zonă”, se mai poate auzi în înregistrare.

”Este o operațiune militară. Avem planul de evacuare a Pieței Universității, comandat pe data de 11. (…) S-au întrunit capii Frontului Salvării Naționale – Iliescu, Roman, Chițac – și s-au retras la Scroviștea la ora 18, unde hotărăsc să dea dispoziție ca a doua zi, pe 12 iunie, să evacueze Piața Universității. Nu pe 13, pe 12. Mihai Chițac le cere un răgaz de o zi să facă planul și execută apoi planul de evacuare a Pieței Universității cu toate structurile de forță”, a mai susținut Teodor Mărieș, în cadrul emisiunii moderate de Dan Andronic.

Teodor Mărieş acuză totodată că fostul preşedinte Ion Iliescu ar fi dat ordine Armatei, fără să aibă acest drept: ”Să observați jurnalul de luptă al armatei, în care personal Iliescu dă dispoziție armatei, care refuză – Ionel Vasile, Șeful de Stat Major al Armatei refuză să scoată armata în stradă – , iar Iliescu fără niciun fel de calitate, era doar președinte ales, adică la vremea aia un simplu cetățean, își permite să dea ordine armatei”.

Liderul Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, Teodor Mărieş: Mineriada din 13-15 iunie 1990 a reprezentat o operaţiune militară

Urmăriți B1TV.ro și pe