Ionel Dancă: Mandatele aleșilor locali vor fi prelungite până cel târziu la finalul anului

Ionel Dancă: Mandatele aleșilor locali vor fi prelungite până cel târziu la finalul anului

Mandatele aleșilor locali vor fi prelungite, iar numărul necesar pentru depunerea semnăturilor la alegerile locale afost înjumătățit. Astfel, prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă, mandatele aleșilor locali se prelungesc până cel târziu la data de 31 decembrie 2020.

Măsura a fost anunțată la finalul ședinței de Guvern de luni de către șeful cancelariei premierului, Ionel Dancă.

Partidele şi alianţele vor trebui să depună liste cu un număr minim de 25.000 de susţinători.

Totodată, el a explicat că pentru a propune candidaturi în circumscripţiile electorale, partidele şi alianţele vor trebui să depună liste cu un număr minim de 25.000 de susţinători. În plus dosarele de candidatură şi listele de susţinători vor putea fi depuse electronic.

„Obligaţia privind numărul minim de susţinători a fost redusă la 25.000 pentru a propune candidaturi în circumscripţiile electorale la alegerile locale de către partide politice, alianţe politice, alianţe electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale. Acestea pot depune în cel mult 30 de zile de la începerea perioadei electorale liste de susţinători la nivel naţional, care cuprind un număr de minimum 25.000 de alegători”, a spus şeful Cancelariei premierului.

Autoritatea Electorală Permanentă a avertizat că organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune imposibilă

Aceste măsuri prelungesc practic data alegerilor locale,c are ar fi trebuit să se desfășoare în luna iunie. Autoritatea Electorală Permanentă a avertizat că organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune imposibilă.

„Dacă alegerile locale ar avea loc în data de 28 iunie 2020, hotărârile Guvernului, necesare pregătirii și organizării acestora, ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în data de 13 aprilie 2020”, se arăta în scrisoarea trimisă de AEP.

AEP a mai precizat că și în ceea ce privește data alegerilor parlamentare planează un grad mare de incertitudine și că acestea ar trebui să se desfășoare la sfârșitul anului acestuia.

Despre perspectiva amânării alegerilor locale a vorbit și vicepremierul Raluca Turcan, înaintea șdinței de Guvern.

„Este evident că, în această situație de criză, nu se pot desfășura activități specifice campaniei electorale și că alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic. Așadar, trei instituții, AEP, împreună cu MAI și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației au inițiat un proiect de OUG de prelungire a mandatelor aleșilor locali, până nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan, în cadrul ședinței de Guvern desfășurate luni la Palatul Victoria.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti