Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989 (FOTO)

Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989 (FOTO)
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a depus, luni dimineaţă, o coroană de flori, în Piaţa Universităţii, în memoria victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989.

Un gest similar a făcut, tot luni dimineață, și Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei. Acesta a aprins o lumânare și a ținut un scurt moment de reculegere.

În noaptea de 20 spre 21 decembrie, acum 31 de ani, Comitetul Municipal al Partidului Comunist Român a decis organizarea, în fața sediului Comitetului Central al PCR, a unui mare „miting popular” care să condamne „acţiunile huliganice” de la Timişoara. Discursul televizat al lui Nicolae Ceauşescu a fost întrerupt de huiduieli ale grupurilor de protestatari. Mitingul s-a spart, apoi mii de oameni au manifestat pentru democraţie. În cursul nopţii, s-a tras asupra demonstranţilor. Mulți au fost răniți și unii au decedat.

Ministrul Apărării, Victor Atanasie Stănculescu, a cerut soților Ceaușescu să fugă cu un elicopter. Acesta a fost, de fapt, momentul în care a picat regimul comunist. Evenimentul s-a petrecut în jurul orei 12:00. Soții Ceaușescu au fost capturați aproape de Târgoviște. Într-un simulacru de proces, cei doi au fost condamnați la moarte și executați în prima zi de Crăciun.

Klaus Iohannis, la 31 de ani de la Revoluție: Avem nevoie de adevăr și dreptate

Cu ocazia marcării a 31 de ani de la începutul Revoluției Române din Decembrie 1980, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre onoarea victimelor, despre pedepsirea vinovaților de atunci și despre apărarea democrației.

Foto: presidency.ro

„Nu putem permite, la nesfârșit, ca Revoluția Română din Decembrie 1989 să fie umbrită de o rușinoasă neputință a statului. Onorarea memoriei victimelor înseamnă apărarea democrației, a drepturilor și libertăților fundamentale și, cel mai important, identificarea și pedepsirea vinovaților. Părinții, frații, surorile și copiii celor care au murit pe străzile Timișoarei încă așteaptă să se facă dreptate! Avem nevoie de adevăr și dreptate pentru că identitatea noastră națională este inseparabilă de sacrificiul din Decembrie 1989!”, a transmis Klaus Iohannis.

Foto: presidency.ro

Ultima oră
00:18 - Raed Arafat: DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii, atribuțiile sale sunt stabilite prin lege/ DSU nu este un om. Dacă deranjează şeful – păstrezi sistemul, scapi de om
00:03 - Cornel Constantiniu cedează în fața bolii. Artistul nu mai poate vorbi
23:59 - Dosare penale de ucidere din culpă în cazurile a 13 pacienți COVID-19 decedați la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu
23:31 - Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)
23:29 - Elena Merișoreanu a primit o veste ce i-a schimbat viața! Artista nu a mai putut să iasă pe scenă
23:11 - Ce spune Gina Pistol, despre revenirea la „Asia Express”: „Se duce o luptă în mine”
22:53 - Daniel Funeriu: Politicianul român vrea descentralizare când vine vorba să cheltuiască bănuții de la Guvern. Când trebuie să-și asume responsabilități, brusc nu-i capabil să ia simple decizii (VIDEO)
22:52 - Răzvan Simion vorbește, pentru prima dată, despre cuceririle sale amoroase „Mi-a fost foarte greu”
22:47 - Kelemen Hunor: I-am cerut ambasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare
22:17 - Cristian Diaconescu (PMP): România putea beneficia cu trei luni mai devreme de primii bani din PNRR. Prostia și hoția nu sunt scuze (VIDEO)