Klaus Iohannis, înaintea reuniunii Consiliului European: România va susține o țintă ambițioasă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030

Klaus Iohannis, înaintea reuniunii Consiliului European: România va susține o țintă ambițioasă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannisparticipă, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles. Unul dintre subiectele abordate va fi cel legat de protecția mediului. Șeful statului aexplicat care va fi poziția țării noastre: „România își asumă o țintă europeană de atingere a neutralității din punct de vedere al carbonului până în 2050 și va susține, asta voi sublinia azi, o țintă ambițioasă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030”. Iohannis a mai spus că nu e nevoie de proiecte nerealiste care să zacă prin sertare, ci de măsuri concrete, ambițioase, care să ducă la îmbunătățirea nivelului de trai. .

Klaus Iohannis:România își asumă o țintă europeană de atingere a neutralității din punct de vedere al carbonului până în 2050

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România își va asuma ținta UE de atingere a neutralității din punct de vedere al carbonului până în 2050și că va propuneo țintă ambițioasă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.

„Mă voi implica direct pentru a sprijini măsurile și politicile publice care conduc la un mediu curat.Mă refer mai ales la reducerea poluării aerului, solului și apelor țării noastre, precum și la reducerea schimbărilor climatice și la protejareabiodiversității.

Toate vor avea un efect benefic asupra calității vieții oamneilor.

Am spus deja că România își asumă o țintă europeană de atingere a neutralității din punct de vedere al carbonului până în 2050 și va susține, asta voi sublinia azi, o țintă ambițioasă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.

Lupta împotriva schimbărilor climatice se duce prin acțiuni concrete, pe termen mediu și lung, acțiuni cu impact cuantificabil și real. În acest sens, împreună cu Guvernul, vom elabora politici publice și vom crea instrumente care să ducă la implementarea lor.

Nu avem nevoie de strategii nerealiste, făcute din pix, care să zacă într-un sertar. Trebuie să ne concentrăm pe propuneri și strategii ambițioase, dar realiste, pe care să le implementăm și care să aibă ca efect creșterea calității vieții oamenilor”, a declarat președintele României, înaintea reuniunii Consiliului European.

Klaus Iohannis, înaintea reuniunii Consiliului European: România va susține o țintă ambițioasă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030

Iohannis insistă că e nevoie de implicarea tuturor în implementarea politicilor de mediu

Șeful statului aprecizat apoi că e nevoie de implicarea tuturor, de la președinte, la autorități centrale și locale, la actori economici și societate civilă, pentru a implementa proiectele de mediu.

„Mă voi implica direct în inițierea și construcția unor structuri care să susțină eforturile României în domeniul schimbărilor climatice, și mă refer aici inclusiv la structuri care să ofere sprijin autorităților locale. Știm foarte bine că deciziile de la nivel central nu sunt suficiente și nu sunt eficiente fără acțiuni concrete în plan local, iar dacă vrem rezultate, trebuie să ajutăm autoritățile locale.

Împreună cu experții, cu societatea civilă și cu toți actorii economici direct implicați în implementarea politicilor de mediu și climă sunt convins că vom reuși să facem din România un lider în domeniul schimbărilor climatice la nivel regional, european și chiar internațional”, a mai afirmat Iohannis.

Președintele a precizat apoi că acțiunea în domeniu schimbărilor climatice nu va contribui doar la un mediu mai curat, ci și la dezvoltarea economiei.

„Pentru a trăi însă într-un mediu curat și prietenos, pe care să-l lăsăm generațiilor viitoare, este nevoie de noi toți, autorități și cetățeni”, a insistat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre sprijinul oferit de UE României

Președintele României a susținut apoi că Uniunea Europeană oferă țării noastre fonduri consistente pentru a ne dezvolta economia de o manieră sustenabilă.

„Uniunea Europeană ne oferă finanțare pentru a crea și stimula noi ramuri ale economiei sustenabilității prin programe precum Planul Național de Redresare și Reziliență, Fondul de Modernizare, Fondul pentru Tranziție Justă. Trebuie să profităm din plin de această oportunitate prin avansarea de proiecte adecvate și mature, care vor asigura absorbția de fonduri europene și vor contribui la dezvoltarea sustenabilă a României”, a mai afirmat Iohannis.

În final, președintele Klaus Iohannis a ținut să salutedecizia luată de statele membre cu privire la localizarea la București a viitorului Centru european de competențe în domeniul securității cibernetice, prima agenție europeană pe care România o găzduiește: „Acest rezultat reprezintă un veritabil succes, urmare a unor demersuri diplomatice foarte intense, precum și o oportunitate deosebită pentru țara noastră de a contribui la securitatea cibernetică a tuturor statelor membre, prin stimularea cercetării și inovării în acest domeniu”.

Urmăriți B1TV.ro și pe