Klaus Iohannis: România va trimite în Republica Moldova medici, materiale sanitare și medicamente. Vom ajuta cetățenii de acolo să treacă mai ușor peste această epidemie de coronavirus (VIDEO)

Klaus Iohannis: România va trimite în Republica Moldova medici, materiale sanitare și medicamente. Vom ajuta cetățenii de acolo să treacă mai ușor peste această epidemie de coronavirus (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că România va ajuta Republica Moldova cu măști, medicamente și materiale sanitare, astfel încât să față față mai bine epidemiei de coronavirus. De asemenea, o echipă de medici și personal medical se va deplasa în țara vecină pentru a acorda ajutor.

România ajută Republica Moldova în contextul epidemiei de coronavirus

Președintele Klaus Iohannis a abordat luni trei teme: situația anului școlar, în contextul epidemiei de coronavirus, perioada în care vârstnicii vor putea ieși din case de acum încolo și ajutorul către Republica Moldova. Precizările vin după o ședință la care au participat președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, mai mulți miniștri, un consilier prezidențial și secretarul de stat Raed Arafat.

„A treia temă pe care am discutat-o se referă la un ajutor pentru cetățenii Republicii Moldova. În Republica Moldova situația este complicată și România, care se consideră un partener extrem de important – credem noi că cel mai important al Republicii Moldova, va pregăti și va implementa în câteva zile două măsuri importante.

Prima – o echipă de medici și personal medical se va deplasa în Republica Moldova pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical de acolo și medicii să facă față mai bine acestei epidemii.

O a doua acțiune va consta în trimiterea de măști, materiale sanitare, materiale de protecție, ba chiar medicamente din rezerva noastră în Republica Moldova, pentru a ajuta cetățenii de acolo să treacă mai ușor peste această epidemie”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Klaus Iohannis: Școlile, universitățile și grădinițele nu se vor redeschide /Persoanele peste 65 de ani pot ieşi din casă între orele 7.00-11.00 şi 19.00-22.00

Totodată, președintele a anunțat că anul școlar se va termina pe 12 iunie, cum a fost planificat, dar elevii nu vor reveni fizic la ore. Acestea se vor desfășura de la distanță, online, ca până acum. Grădinițele și universitățile rămân și ele închise. Elevii anilor terminali vor putea reveni la școală, după 2 iunie, pentru a se pregăti pentru Evaluarea Națională sau Bacalaureat, după caz.

Iohannis a mai anunțat, luni, că persoanele peste 65 de ani vor putea ieși din locuințe între orele 7.00-11.00, respectiv în intervalul 19.00-22.00, „fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mișcare în jurul casei sau în jurul blocului”.

Epidemie de coronavirus în România – Ultimele cifre

De la debutul epidemiei de COVID-19, în țara noastră au fost confirmate 11.339 cazuri de infectare. 631 de persoane au murit. Luni a fost anunțat și decesul unui alt cadru medical: o femeie de 68 de ani care era medic în Spitalul Județean din Botoșani.

227 de pacienți sunt la Terapie Intensivă, dar 3.141 s-au vindecat și au fost externați.

Un număr de 11.906 persoane sunt în carantină instituționalizată și 23.012 în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală.

În ultimele 24 de ore, 5.406 persoane au primit amenzi cumulate de peste 10 milioane de lei pentru că nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei.

490 de dosare penale au fost deschise până acum pentru comiterea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.

În afara granițelor, 1.518 de conaționați au fost depistați cu coronavirus, iar 75 au murit.

Urmăriți B1TV.ro și pe