Legea 5G a trecut și de Senat și merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Principalele prevederi

Legea 5G a trecut și de Senat și merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Principalele prevederi
Foto: Inquam Photos / George Călin

Senatul a adoptat luni, cu 87 de voturi ”pentru” și 12 ”împotrivă”, lege privind rețelele 5G. Cum inițiativa a trecut deja de Camera Deputaților, ea ajunge direct pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Proiectul de lege a fost aprobat de Parlament în varianta propusă de Guvern, fără niciun alt amendament.

Principalele prevederi ale Legii 5G

Legea 5G prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil printr-o decizie a prim-ministrului, pe baza unui aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Pentru a putea participa la construirea reţelelor de telecomunicaţii 5G, companiile trebuie să îndeplinească mai multe condiţii:

  • să nu fie sub controlul unui guvern străin
  • în lipsa unui sistem juridic independent
  • să aibă o structură transparentă a acţionariatului
  • să nu aibă un istoric de conduită corporativă neetică și să se supună unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Legea mai prevede amenzi între 1% și 5% din cifra de afaceri pentru utilizarea de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a tehnologiilor, echipamentelor și programelor software în rețelele 5G puse la dispoziție de producători care nu au obținut autorizarea CSAT.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)