Ludovic Orban: 80% dintre români vor să-şi petreacă concediul în România / Ministrul Transporturilor, Lucian Bode: Traficul aerian s-a prăbuşit

Ludovic Orban: 80% dintre români vor să-şi petreacă concediul în România / Ministrul Transporturilor, Lucian Bode: Traficul aerian s-a prăbuşit
Foto: gov.ro

Opt din 10 români vor să își petreacă concediul în țară, potrivitunui sondaj, spune, vineri, premierul Ludovic Orban. De asemenea, acesta le recomandă oamenilor să nu plece anul acesta în vacanță peste hotare, ținând cont de epidemia de coronavirus. Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, atrage atenția că traficul aerian s-a „prăbuşit”, scăzând în luna mai a acestui an cu 95% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ludovic Orban le recomandă românilor să-și petreacă concediul în România

Șeful Executivului a declarat că, potrivit unui sondaj al autorităţilor, 80% dintre români vor să-şi petreacă concediul în România şi le-a recomandat acestora să meargă în concediu în ţară. Ludovic Orban își întârește afirmația spunând că „avem atâtea locuri frumoase de văzut” pe meleagurile autohtone.

Totodată, liderul PNL mai spune că liberalii au făcut un sondaj în urma căruia a rezultat că 80% dintre români vor să-şi petreacă concediul în România.

“Adică e mult mai mare numărul românilor care vor să-şi petreacă concediul în România decât în alte ţări şi chiar recomandarea mea este, şi din cauza epidemiei, dar şi pentru a da dovadă de susţinere pentru turismul autohton, să îşi petreacă concediul în România, pentru că avem atâtea locuri frumoase de văzut. Dacă fiecare dintre noi ne gândim unde n-am fost din superbele locuri pe care le are ţara asta, haideţi să mergem anul ăsta în locurile în care n-am fost din România şi să ne petrecem concediul în ţara noastră, ca să şi sprijinim turismul autohton şi să vedem cu ochii noştri atâtea frumuseţi pe care le are România”, a afirmat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, avertizează că traficul aerian s-a prăbuşit

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, afirmă că traficul aerian s-a „prăbuşit”, scăzând în luna mai a acestui an cu 95% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Bode a arătat că într-o zi din luna mai a anului trecut au fost înregistraţi 63.000 de pasageri pe zborurile interne şi internaţionale, în timp ce în 18 mai în acest an au fost înregistraţi 1.800 de pasageri.

Amintim că zborurile sunt suspendare spre şi dinspre 12 state, până în 15 iunie.

„Dacă ne raportăm strict din cele 12 state practic, după coeficientul de 5, practic după publicarea Hotărârii de Guvern şi hotărârii CNSU putem vorbi de ridicarea restricţiilor către şi dinspre Germania, Austria şi Elveţia. Săptămânal vom evalua acest indicator în baza analizei ştiinţifice date de către INS şi vom lua decizii în CNSU, eu susţinând cu toată convingerea reluarea zborurilor”, a afirmat ministrul Transporturilor.

Cu privire la reluarea traficului aerian, Ludovic Orban a spus că vor fi reluate cursele avioanelor spre şi dinspre acele ţări care vor raporta, în ultimele 14 zile, în medie, sub cinci noi cazuri de COVID-19 la un milion de locuitori. Astfel, cei care vin aceste state urmând a nu mai intra în izolare la domiciliu.

“Toate ţările care vor fi sub 5 coeficientul, practic, legătura între România şi ţările respective nu va mai genera nici o interdicţie, adică persoanele care vin din ţările respective sunt libere să intre în ţară şi nu se va mai dispune măsura izolării sau a carantinării la cerere, cum avem astăzi. Mi-e greu să vă dau o listă a ţărilor, pentru că mecanismul stabilit prin hotărârea de guvern este: INSP-ul face evaluarea şi decizia privitoare la ţările pentru care se liberalizează circulaţia între România şi ţările respective o ia Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Această evaluare se face săptămânal”,a spus Ludovic Orban.