Ludovic Orban: Am adoptat foarte multe măsuri pentru HoReCa. Din păcate, nu noi suntem de vină că a apărut această pandemie (VIDEO)

Ludovic Orban: Am adoptat foarte multe măsuri pentru HoReCa. Din păcate, nu noi suntem de vină că a apărut această pandemie (VIDEO)
Foto: gov.ro

Guvernul a adoptat foarte multe măsuri pentru sectorul HoReCa, a subliniat premierul Ludovic Orban, miercuri, când a primit o întrebare în acest sens. „Din păcate, nu noi suntem de vină că a apărut această pandemie”, a declarat prim-ministrul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban: Am adoptat foarte multe măsuri pentru HoReCa

„Pentru HoReCa – încă n-am niciun fir de păr alb, dar dacă mi-ar fi ieșit un fir de păr alb, probabil ar fi avut legătură – noi am avut foarte multe măsuri pe care le-am adoptat, de la scutirea de impozitul specific, posibilitatea de anulare sau de scutire pe impozitul pe clădiri, taxa pe clădiri, taxa de ocupare a domeniului public, măsura de șomaj tehnic, măsura de program flexibil de muncă, (…) IMM Invest, în care HoReCa este pe locul 3 din clasificația tipurilor de companii care au beneficiat de credite prin IMM Invest. Sigur că am discutat și de alte posibile forme de sprijin. Când vom conveni asupra unor alte forme de sprijin, vom decide. Pe de altă parte, să nu uităm că avem și programul de granturi pe care l-am lansat (…). De asemenea, sunt și alte programe care vin în sprijinul HoReCa”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul a explicat că restricțiile impuse sectorului HoReCa au fost implementate astfel încât să se păstreze „un echilibru” și să nu se genereze „o interdicție foarte brutală”.

„Din păcate, nu noi suntem de vină că a apărut această pandemie. Uitați-vă că toate țările, acolo unde se constată o creștere a numărului de cazuri, până la urmă iau decizia să închidă anumite activități, printre care și activitățile de servire în unitățile publice de tip restaurant-cafenele. Pe de altă parte, hotelurile sunt deschise. Pentru clienții hotelurilor se poate servi masa în interiorul restaurantelor care sunt legate de hoteluri, adică am încercat să păstrăm un echilibru și să nu generăm o interdicție foarte brutală”, a adăugat prim-ministrul Ludovic Orban.

Noi restricții au intrat în vigoare în Capitală, în această săptămână

Precizările premierului despre sectorul HoReCa au venit în contextul în care, din cauză că incidența cumulată a cazurilor a depășit pragul de 3 la mia de locuitori în Capitală, au intrat în vigoare mai multe restricții, iar printre acestea se numără și cele vizând activitatea restaurantelor și cafenelelor la interior, care este interzisă la această rată de infectare. Totodată, printre măsuri se numără extinderea obligativității de a purta mască de protecție către spațiile deschise, dar și trecerea unităților de învățământ din București în scenariul roșu. Sălile de spectacolele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc nu pot funcționa nici el la acest nivel de incidență.

În schimb, pentru studenții din Capitală, depășirea pragului de 3 nu înseamnă automat desfălurarea cursurilor online. Decizia apariține Senatului universitar. Explicația a venit, luni seară, din partea purtătorului de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu-Ţipişcă, potrivit Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe