Ludovic Orban, discuții cu Nicușor Dan și alți primari pentru organizarea de piețe volante: E o prostie acuzația că am avea ceva cu producătorii autohtoni (VIDEO)

Ludovic Orban, discuții cu Nicușor Dan și alți primari pentru organizarea de piețe volante: E o prostie acuzația că am avea ceva cu producătorii autohtoni (VIDEO)

Premierul Ludovic Orban a avut, sâmbătă, mai multe discuții cu primari și alți responsabili din teritoriu în vederea sprijinirii producătorilor autohtoni. Totul în contextul în care Guvernul a anunțat noi măsuri anticoronavirus, cu aplicabilitate începând de luni, iar una dintre acestea presupune închiderea piețelor și a târgurilor. Vizate sunt doar piețele închise, cele în aer liber urmând să funcționeze în continuare. Vineri seară, secretarul de stat Raed Arafat a explicat faptul că s-a dispus închiderea piețelor, dar nu și a mall-urilor, deoarece riscul de transmitere a coronavirusului este mai mare în primele.

Ludovic Orban a vorbit cu mai mulți edili, inclusiv cu Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, solicitarea fiind ca pentru producătorii locali ce nu-și mai pot vinde marfa de luni, căci stau în piețe închise, să se organizeze spații în afara respectivelor piețe pentru a-și putea vinde produsele în continuare. Acolo unde acest lucru nu e posibil, șeful Guvernului a cerut organizarea unor piețe volante.

Într-o discuție cu Nicușor Dan, Orban a catalogat drept „prostie” acuzația unor politicieni conform căreia Guvernul PNL are ceva cu producătorii locali.

Ludovic Orban cere amenajarea unor spații speciale, ca producătorii autohtoni să-și poată vinde marfa în continuare

„Nicușor, am următoarea rugăminte: să vorbești cu primarii de sector să ia măsuri ca acolo unde sunt piețe închise producătorii autohtoni, accentuez pe producătorii autohtoni, care desfac marfa în spațiile respective închise să aibă o posibilitate alternativă de a-și vinde marfa, fie printr-un spațiu exterior amenajat în afara pieței închise, fie prin organizarea unei piețe volante într-o altă locație. Știi că noi mai avem piețe volante organizate în București… Vineri, sâmbătă, duminică, într-o anumită locație amenajată, producătorii care și-ar fi vândut marfa într-un spațiu închis, care nu mai poate să funcționeze, să poată să vândă marfa acolo. Deci noi nu mai putem… Ai văzut că unii încearcă să facă o întreagă campanie că noi avem ceva cu producătorii autohtoni. Asta e o mare prostie. Dar pentru asta trebuie o reacție, să vorbești cu primarii de sector și să le ceri lucrul ăsta”, i-a transmis premierul Ludovic Orban Primarului general, Nicușor Dan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban, discuții și cu alți primari pentru susținerea producătorilor locali

Dorin Nistor, pirmarul din Sebeș, a anunțat într-o postare pe Facebook că a avut și el o discuție pe această temă cu premierul Ludovic Orban: „Mesajul pe care dorim să îl transmitem și al cărui mesager devin în comunicarea cu toți primarii din județul Alba este acela că piețele agro-alimentare care se înscriu în caracteristicile de spații deschise, aerisite, își mențin funcționalitatea. Ne dorim ca acest mesaj să ajungă la producătorii agricoli, care au nevoie să fie sprijiniți în această perioadă. De asemenea, consumatorii doresc să cumpere produse românești proaspete, care se regăsesc în oferta generoasă a piețelor noastre, mai ales toamna”.

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a susținut că, după discuții cu premierul Orban, cu producători locali și cu alți primari liberali, a decis că pot fi organizate piețe volante, la solicitarea întreprinzătorilor: „Având în vedere măsurile tot mai stricte impuse de pandemie, este absolut necesar să venim în ajutorul producătorilor și de aceea s-a ajuns la această soluție. Ei își vor putea vinde mai ușor produsele, iar cetățenii nu vor fi constrânși să renunțe la fructele și legumele proaspete, naturale, pe care le găsesc doar în piețe. Așadar, producătorii agricoli sunt încurajați să solicite organizarea unor astfel de piețe. Oricât de dificilă poate deveni situația, putem găsi soluții dacă ne consultăm și mai ales dacă stăm de vorbă cu oamenii și le ascultăm doleanțele”.

Florin Nicolae Oancea, primarul din Deva, a comunicat și el că în cartierele orașului vor fi organizate piețe volante: „Practic, tarabele la care se vindeau legume şi fructe vor fi scoase în afara Pieţei Centrale, în imediata apropiere, unde Primăria Deva va asigura condiţiile pentru un comerţ civilizat, în aer liber, pe trei laturi ale Pieţei Centrale. Magazinele din incinta Pieţei Centrale îşi vor continua activitatea, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară impuse de pandemie. De asemenea, pentru a oferi posibilitatea cetăţenilor de a continua să se aprovizioneze cu produse alimentare de la producătorii locali, Primăria Deva va organiza pieţe volante, în aer liber, în cartierele Devei”.

Ultima oră