Marcel Ciolacu: PSD e minoritar în Parlament. Vom discuta despre amânarea alegerilor generale cu ceilalți lideri politici. Vom avea o decizie politică săptămâna viitoare (VIDEO)

Marcel Ciolacu: PSD e minoritar în Parlament. Vom discuta despre amânarea alegerilor generale cu ceilalți lideri politici. Vom avea o decizie politică săptămâna viitoare (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Marcel Ciolacu a precizat, joi seară, în direct pe B1 TV, că va discuta cu ceilalți lideri politici din Parlament despre posibilitatea ca alegerile generale să fie amânate, în condițiile în care PSD „este minoritar” în Legislativ.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Marcel Ciolacu (PSD), noi precizări despre posibilitatea ca alegerile parlamentare să fie amânate

Întrebat de Silviu Mănăstire, la „Dosar de politician”, dacă amână alegerile parlamentare, președintele PSD a răspuns: „În acest moment, Partidul Social Democrat este minoritar în Parlament. Vom purta o discuție și cu ceilalți lideri politici din Parlament. Este o posibilitate. Conform Constituției, există acest drept. Părerea mea este că președintele Iohannis va ataca această lege și să vedem dacă ne încadrăm ca să fie promulgată până pe data de 6 decembrie”.

Referitor la scenariul privind adoptarea unui proiect de lege prin care să fie stabilită efectiv data alegerilor generale, Marcel Ciolacu a subliniat: „Corect. Curtea Constituțională a spus că avem acest drept. Conform Constituției, avem dreptul nu mai mult de trei luni să prelungim data alegerilor parlamentare”.

Întrebat ce s-ar întâmpla în situația în care, spre exemplu, legea respectivă ar programa scrutinul în martie 2021, el a afirmat: „Într-o țară normală ar trebui să se respecte legea și voința Parlamentului, fiindcă este instituția de bază a democrației. În orice stat din lumea aceasta, mai puțin în România”.

Președintele PSD a confirmat că, potrivit articolului 63 din Constituția României, alineatul 2, termenul alegerilor generale nu poate fi amânatcu mai mult de trei luni după expirarea mandatului actualului Parlament.

Întrebat dacă săptămâna viitoare, mai exact luni sau marți, va exista o decizie politică privind amânarea alegerilor generale, Marcel Ciolacu a subliniat: „Categoric, da”.

Intervenția lui Marcel Ciolacu vine în contextul în care, anterior, la Antena 3, președintele PSD anunțase că este posibil să fie depus un proiect de lege privind amânarea alegerilor generale. Scrutinul a fost programat pentru data de 6 decembrie de către Guvernul Orban, dar în finalul lunii septembrie Curtea Constituțională a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis cu privire la proiectul de lege care oferă Parlamentului prerogativa de a stabili data scrutinului.

„Este posibi, da, să depunem un proiect de lege pentru amânarea alegerilor parlamentare”, afirmasepreședintele PSD, citat deG4Media.

„Vizavi de poziția președintelui Klaus Iohannis, care declarase că amânarea scrutinuluinu e oportună, Marcel Ciolacu a spus: „Nu ne interesează, în acest moment, că-și dorește sau nu-și dorește preșdintele Iohannis alegeri. Noi suntem pe drumul corect (…) Pe mine mă intereseaza dacă abordarea PSD de după alegerile prezidențiale (din 2019 – n.red) a fost una corectă, dacă românii au acum încredere în PSD și în mesajele PSD. Iar rezultatele de la alegerile locale ne arată că percepția s-a schimbat, de aceea am câștigat consilii județene și cele mai multe primării. Dacă Iohannis crede că rostul lui pe acest pământ românesc este să analizeze scorul PNL, este treaba domniei sale, dar și-a uitat haina constituțională de aproape un an”.

Ultima oră
18:51 - Incendiu violent joi seară în județul Prahova. Mai multe case au fost cuprinse de flăcări
18:50 - Comisia Europeană: WhatsApp trebuie să informeze mai bine utilizatorii cu privire la utilizarea datelor lor cu caracter personal / Avertismentul comisarului pentru Justiție
18:47 - Moțiune de cenzură în Grecia după ce ninsoarea a blocat drumurile din țară. „Mii de oameni lăsați la cheremul vremii rele” (VIDEO)
18:37 - Antena 1 pregătește o nouă emisiune. Ce vedete vor participa la „Dancing on ice – Vis în doi”
18:35 - Noul selecționer speră la EURO 2024. Edi Iordănescu: O să dau tot ce am mai bun pentru echipa națională și la final să dea Dumnezeu să mergem împreună în Germania pentru turneul final
18:29 - Curtea Supremă a decis: Furtul comis cu masca de protecție pe față reprezintă furt calificat
18:17 - Imaginea Poștei Române, folosită prin SMS-uri în atacuri informatice. „Scenariul propus de atacatori este clasic”
18:09 - Dan Vîlceanu: România și-a îndeplinit obiectivele din PNRR până în prezent. Suntem, probabil, singurul stat care are implementat un sistem IT pentru monitorizarea Planului (VIDEO)
18:04 - Dan Vîlceanu: Nu există niciun fel de discuție privind renegocierea PNRR / 9,4% din PIB, cel mai mare procent alocat pensiilor până acum. Trebuie să ne concentrăm pe reforma sistemului și pe eliminarea inechităților (VIDEO)
18:04 - Alexandru Arșinel s-a pensionat. Contractul său de consilier artistic la Teatrul Constantin Tănase nu a mai fost prelungit