Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la Consiliul AgriFish: Politica Agricolă Comună are ca obiectiv și garantarea unui venit decent care va permite fermierilor să reziste la crize de orice natură

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la Consiliul AgriFish: Politica Agricolă Comună are ca obiectiv și garantarea unui venit decent care va permite fermierilor să reziste la crize de orice natură

La Bruxelles a avut loc, luni, 20 iulie, prima reuniune în cadrul Consiliului AgriFish cu prezență fizică de la începutul pandemiei de COVID-19. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a luat, de asemenea, parte la acest eveniment la care s-a discutat , în special, regulamentul privind planurile strategice PAC și arhitectura verde.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, prezent la Consiliul AgriFish

Una dintre temele aflate pe ordinea de zi a Consiliului AgriFish vizează Strategia „De la fermă la consumator” (F2F), care a fost prezentată de Comisia Europeană anul acesta în data de 20 mai, transmite Ministerul Agriculturii.

“Obiectivul strategiei este creșterea durabilității sistemelor alimentare din Europa. Reamintim ca la 8 iunie, miniștrii au desfășurat un prim schimb de opinii referitor la propunerea Comisiei, în combinație cu propunerea privind o strategie a UE în domeniul biodiversității. Ambele fac parte din inițiativa Comisiei intitulată „Pactul verde european”.”, potrivit instituției.

Ministrul Adrian Oros a afirmat în cadrul intervenției sale că soluțiile trebuie să fie pe măsura ambițiilor, atât din perspectiva bugetului, cât și a cerințelor pentru transformarea durabilă a modului de producție agro-alimentară a UE.

”Strategia „F2F” propune obiective care vor avea impact benefic asupra mediului și climei, prin stimularea aplicării unor practici agricole durabile, dar vor afecta competitivitatea fermierilor europeni. Apreciem inițiativa Comisiei de a sprijini statele membre cu recomandări care să faciliteze transpunerea obiectivelor celor 2 Strategii, dar acestea trebuie să rămână doar recomandări, să nu condiționeze aprobarea Planului Strategic și să țină cont de specificitatea fiecărui stat membru”, a subliniat ministrul Oros.

Potrivit oficialului român, atingerea obiectivelor ar putea conduce la ineficiența acestei strategii deoarece “cerințele sunt foarte ambițioase, iar fondurile nu sunt corelate cu acestea. Prin urmare, există riscul ca fermierii să nu fie interesați de accesarea măsurilor” și “reducerea utilizării inputurilor chimice va conduce la reducerea productivității și, implicit, a veniturilor fermierilor, deci trebuie identificate soluții care să evite punerea în pericol a siguranței alimentare și falimentul fermelor europene, care ar duce la importul de produse care nu respectă standardele UE.”

Ministrul Adrian Oros: PAC are ca obiectiv și garantarea unui venit decent care va permite fermierilor să reziste la crize de orice natură

Oros a mai spus că reforma Politicii Agricole Comune re ca obiectiv și garantarea unui venit decent care va permite fermierilor să reziste la crize de orice natură.

”PAC are ca obiectiv și garantarea unui venit decent care va permite fermierilor să reziste la crize de orice natură. Dar fermierii europeni se confruntă deja cu o serie de probleme privind: importurile ieftine care nu respectă standardele UE, lipsa forței de muncă, diferențe de sprijin comunitar între statele membre, diferențe de capitalizare a fermelor etc. În acest sens trebuie continuată convergența externă a plăților directe.

Plățile către fermieri trebuie să acopere eforturile lor pentru: livrarea bunurilor publice, implementarea obiectivelor noilor strategii, reducerea discrepanțelor de venit față de alte sectoare și mai ales pentru livrarea de produse la prețuri accesibile tuturor consumatorilor. Nu în ultimul rând, trebuie stimulată consolidarea cooperării dintre producătorii primari pentru a-și susține poziția în cadrul lanțului alimentar”, a afirmat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Urmăriți B1TV.ro și pe