Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, anunță că firmele vor putea amâna plata taxelor până la 25 decembrie 2020 / Rambursările TVA cu control ulterior, până la 25 ianuarie 2021

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, anunță că firmele vor putea amâna plata taxelor până la 25 decembrie 2020 / Rambursările TVA cu control ulterior, până la 25 ianuarie 2021

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, miercuri, că firmele vor putea amâna plata taxelor până la 25 decembrie 2020. În acest sens urmează ca, săptămâna aceasta, să fie adoptată o Ordonanță de Urgență, spune Cîțu. De asemenea, acesta mai precizează că va fi prorogat termenul și pentru rambursarea TVA cu control ulterior.

Plata taxelor și rambursările TVA cu control ulterior, amânate

„Vom permite pana la 25 decembrie să nu existe penalități pentru cei care nu reușesc să plătească la timp. Extindem rambursarea TVA cu control ulterior până în 25 ianuarie. Cred. Ne uităm acum”, a spus Cîțu, într-o conferință organizată de Berarii României, transmite Hotnews.

Potrivit acestuia, măsurile vor fi mâine în ședința de Guvern.

„Poate până mâine mai venim și cu alte facilități”, a precizat ministrul Finanțelor.

Florin Cîțu: Șocul care a lovit România, a lovit asimetric

Ministrul Finanțelor a mai spus că șocul financiar provocat de epidemia de Covid-19 a lovit asimetric, cel mai lovit sector fiind Horeca. De asemenea, Cîțu a precizat că se discută în Guvern și alte măsurti pentru ajutorarea acestui sector.

“Șocul care a lovit România, a lovit asimetric. Nu a lovit pe toată lumea la fel. Horeca a fost lovită mai puternic. A fost nevoie de măsuri care să meargă către acest sector. Sunt discuții pentru a vedea ce putem să facem pentru perioada următoare.

Măsurile luate se ridică la 7% din PIB. (…) banii s-au dus în somaj tehnic, garanții acordate. Nu i-am avut și a trebuit să-i luam de undeva.

Ne gândim la anul viitor. Se pare ca aceasta criza de sănătate nu s-a terminat. Vom avea și anul viitor costuri legate de aceasta criza.

Cu resursele pe care le-am avut au putut să mențină consumul la nivelul anului trecut”, a spus ministrul Florin Cîțu.

Acesta a mai stransmis că, pentru măsuri active există programul SURE, prin care România are acces la împrumuturi ieftine pe 15 de la Comisia Europeană.

“Deci CE se împrumută cu dobândă aproape zero și noi putem să luăm la aproape aceleași condiții, până la 4 miliarde lei, doar pentru măsuri active, precum șomaj tehnic, munca flexibilă sau poate, în funcție de discuțiile cu CE, să includem și digitalizarea companiilor dintr-un anumit sector, având în vedere că ăsta este viitorul. Finanțare găsim. Problema este ca noi să facem acele programe să se califice pentru aceste fonduri și să fie pentru măsuri active. Să mențină locuri de muncă sau să creeze.

România, singura țară din UE în care investițiile au avut o contribuție pozitivă la dinamica PIB în prima jumătate a anului”, a conchis ministrul Finanțelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe