Moțiune împotriva Ministrului Agriculturii. Adrian Oros: Deşi acum România traversează o perioadă dificilă, nivelul absorbţiei de fonduri europene s-a situat la cel mai înalt nivel

Moțiune împotriva Ministrului Agriculturii. Adrian Oros: Deşi acum România traversează o perioadă dificilă, nivelul absorbţiei de fonduri europene s-a situat la cel mai înalt nivel

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a criticat, luni, la dezbaterea moţiunii din Senat împotriva sa. Oros spune că politicile PSD în domeniul agriculturii au practic inexistente. Spre comparație, liberalul a precizat că în aceste vremuri dificile România s-a situat la cel mai înalt nivel în privinţa atragerii de fonduri europene.

Principalele declarații făcute de ministrul Agriculturii Orban, Adrian Oros, în Parlament, la dezbaterea moțiunii simplă împotriva sa

– Timp de 22 de ani aţi impus agriculturii româneşti, modelul statelor subdezvoltate. Aţi adus-o la contraperformanţa de a exporta materie primă, implicit subvenţii şi să importăm masiv produse procesate cu valoare adăugată mare. Afirmaţia potrivit căreia România a redevenit grânarul Europei este una mincinoasă. România renunţă la aceste politici de doi bani şi îşi propune să devină hambarul Europei.

– Faptul că producţiile au fost mari s-a datoat exclusiv investiţiilor şi muncii fermierilor şi condiţiilor climatice favorabile şi nu politicilor PSD. În 3 ani de zile aţi adus România la un deficit comercial de 1,2 miliarde de euro referitor la produsele agroalimentare.

– Într-o ţară care se mândreşte cu producţiile record de grâu, produsele de brutărie, patiserie şi biscuiţi au ajuns în ultimii ani pe locul doi în topul importurilor agroalimentare, după carnea de porc pe care o achiziţionăm masiv din Spania şi alte state europene, destinaţia de livrare a porumbului românesc.

-Datorită modului bolnăvicios în care aţi păstorit voi agricultura românească, România pierde anual un miliard de euro. Au câştigat exportatorii de cereale şi animale vii, au câştigat importatorii de alimente procesate şi au pierdut românii.

– Deşi acum România traversează o perioadă dificilă în primele patru luni ale anului, niveul absorbţiei de fonduri europene s-a situat la cel mai înalt nivel, comparativ cu anii anteriori. În primele patru luni ale anului 2020, plăţile efective pentru fermieri s-au ridicat la 211 milioane euro faţă de 136 milioane euro faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019.

– Aţi umplut ţara de pestă, aţi despăgubit animale neidentificate sau identificate după moarte. Din această cauză nu aţi primit niciun ban de la Comisia Europeană pentru despăgubiri. Noi, în ianuarie am reuşit să aducem în ţară 16 milioane de euro pentru despăgubiri la pesta porcină africană promiţând Comisiei corectarea prostiilor voastre. Aţi lăsat un Ordin în care aţi spus că ţăranii pot să crească maxim 5 porci în gospodări.

Motiunea simpla impotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros

Prin textul moțiunii intitulate ”Lenea, minciuna și incompetența ministrului Oros”, cei 71 de semnatari, senatorii membri ai grupului PSD, solicită demisia ministrului de resort.

„Încă din primele zile ale instalării ministrului Oros la cârma Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, bâlbele şi ezitările au apărut, generând permanent confuzie în rândul agricultorilor români, dar şi al consumatorilor de produse româneşti”, acuză semnatarii moţiunii.

”Sunteţi primul ministru al Agriculturii care păşeşte pe pământul României cu mănuşi în mână. Nu aţi vrut să vă murdăriţi? Să vă fie ruşine!!! Virusul COVID 19 nu se dezvoltă pe cernoziomul românesc. Ca veterinar, ar trebui să fiţi mai informat”, se arată în textul moţiunii.

Astfel, prin aceasta moţiune simplă opoziția cere demiterea ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe