Nelu Tătaru, despre situația de la Spitalul Elias: Sunt în curs de desfășurare anchetele. Sunt și șapte contacți, care sunt negativi la testare și sunt în carantină la domiciliu (VIDEO)

Nelu Tătaru, despre situația de la Spitalul Elias: Sunt în curs de desfășurare anchetele. Sunt și șapte contacți, care sunt negativi la testare și sunt în carantină la domiciliu (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a comentat situația de la Spitalul Elias din Capitală, unde deși trei rezidenți au fost depistați cu COVID-19, conducerea unității medicale nu a informat DSP. „Au făcut anchetă epidemiologică, cu epidemiologul din spital, și au luat deciziile, dar o decizie se ia și prin aducerea la cunoștință a direcțiilor de sănătate publică”, a explicat demnitarul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce a spus ministrul Sănătății despre situația de la Spitalul Elias

„În perioada 16 – 22 septembrie au fost trei cazuri confirmate pozitiv, trei rezidenți de la Obstetrică-Ginecologie, au fost investigați. Astăzi am solicitat, ei neanunțând DSP-ul, să înceapă acea anchetă. Sunt în curs de desfășurare anchetele, sunt și șapte contacți, care sunt negativi la testare și sunt în carantină la domiciliu”, a precizat Nelu Tătaru.

Referitor la obligația pe care o avea spitalul de a informa DSP, ministrul Sănătății a explicat: „Legislația noi o știm foarte bine. Ar trebui, totuși, să o recapituleze mulți dintre noi. La un caz confirmat pozitiv, anunță DSP, se prezintă la unitatea spitalicească. Este asimptomatic, are până la 48 de ore în care este investigat. Medicul curant decide dacă se continuă izolarea în spital pentru care trebuie să obțină un aviz de la DSP. Același medic curant, dacă consideră izolarea la domiciliu, va solicita un alt aviz de la DSP, care la fel indică izolarea la domiciliu. Nerespectând acești pași și nerespectând legea, ajungem la astfel de cazuri”.

Întrebat care a fost argumentul invocat de conducerea Spitalului Elias pentru faptul că nu au informat DSP, Nelu Tătaru a răspuns: „Au făcut anchetă epidemiologică, cu epidemiologul din spital, și au luat deciziile, dar o decizie se ia și prin aducerea la cunoștință a direcțiilor de sănătate publică, care încep niște anchete și avem și o raportare a numărului de cazuri, precum și urmarea acelui traseu stabilit de lege, care este foarte clar din punctul meu de vedere”.

Nelu Tătaru a vizitat primul centru modular pentru copiii cu boli grave

Mesajul cu privire la situația de la Spitalul Elias a fost făcut în contextul vizitei pe care ministrul Sănătății a desfășurat-o la Institutul Clinic Fundeni, la primul centru modular dedicat copiilor cu boli grave.

„Sunt la un complex modular de la Institutul Fundeni. Acolo, împreună cu managementul spitalului, facem o evaluare a complexului modular pentru tot ce înseamnă patologie gravă pediatrică. Aici sunt în faza de avizare, după care vom ajunge și la avizul DSP-ului, sunt mai multe avize de luat. Se va trata tot ce înseamnă spitalizare de zi pediatrică. În viitor, pe proiect POIM, se intenționează să mai avem încă patru astfel de complexe, de 18 containere, pentru tot ce înseamnă patologie sau internare de zi – 60 de paturi sunt în Institutul Fundeni – în care să nu mai avem, să spunem, legătură cu tot ce înseamnă spital. Ei vor fi în aceste complexe pavilionare, pe care le avem aici, modulare, fiecare complex având câte 18 module. Aici putem găsi tot ce înseamnă tratament, tot ce înseamnă investigație, tot ce înseamnă recoltare pentru testare pentru COVID, precum și investigații pentru copii. Astfel, ce vedem astăzi că stau prin mașini, copiii cu părinții vor veni aici și își vor face tratamentul, transfuziile, își vor face evaluarea post-transplant, își vor face acele investigații, inclusiv testare COVID. Aici, tot ce putem vedea sunt sponsorizări de la ARPIM, 150.000 de euro, urmând și investiții, care s-au făcut pentru această platformă, și extinderea cu celelalte complexe de câte 18 containere, care vor fi finanțate și prin proiecte POIM”, a declarat Nelu Tătaru.

Tags: