Nelu Tătaru: Va trebui să dăm o hotărâre pentru prelungirea stării de alertă / Avem mai multe scenarii pentru începerea școlii / Corpul medical are și el o limită, trebuie respectate regulile (VIDEO)

Nelu Tătaru: Va trebui să dăm o hotărâre pentru prelungirea stării de alertă / Avem mai multe scenarii pentru începerea școlii / Corpul medical are și el o limită, trebuie respectate regulile (VIDEO)

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a subliniat că lupta cu epidemia de coronavirus se duce în principal în afara spitalelor. Asta înseamnă că toți românii trebuie să poarte mască de protecție, să păstreze distanța socială de 1,5 metri și să respecte regulile de igienă. Cadrele medicale nu pot decât să trateze pacienții COVID-19, iar aceștia ar putea fi depășiți de situație dacă oamenii nu respectă regulile și boala se va transmite și mai agresiv. Tătaru a mai spus că există mai multe scenarii cu privire la organizarea efectivă a noului an școlar, dar deocamdată nu poate fi ales unul dintre ele. În a doua parte a lunii august vor veni noi cifre despre evoluția crizei și atunci va putea fi ales unul dintre scenarii.Ministrul Sănătăţii a mai spus că, înaintea şedinţei de Guvern de vineri, va fi şi o întrunire a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, deoarece trebuie dată o hotărâre pentru prelungirea stării de alertă.

Declarațiile ministrului Nelu Tătaru:

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

  • Fiecare unitate școlară își va adapta scenariile la indicațiile DSP-urilor, Inspectoratelor Școlare județene și Comitetului Muncipal pentru SItuații de Ugrneță.
  • A doua jumătate a lunii august este cea care ne va da efectiv și evoluția. Școala nu începe acum, ci pe 14 septembrie. Trebuie să vedem evoluția de atunci. Noi avem scenarii care pot fi aplicate în funcție de evoluția de atunci, dar nu putem ști acum care va fi evoluția atunci.
  • Dacă toată lumea ar respecta regulile, am avea o săptămână în care să stabilizăm.
  • Credeți că copii vor păstra distanța de 1 metru? Și atunci noi trebuie să ne adaptăm, suplimentând cu obligativitatea măștii și a dezinfectantului, precum și cu observarea în timpul pauzelor și în curtea școlii.
  • Programul teraselor va rămne în acest context, în măsura în care vom propune și prelungirea stării de alertă
  • În contextul în care nu respectăm regulile și nu încetinim transmiterea comunitară, vom ajunge și la mai multe cazuri. Eu sper că toți am înțeles ce înseamnă acest moment. Poate a fost și o peroadă de rătăcire a unora dintre noi… Haideți să fim serioși, cred că acum fiecare dintre noi avem pe cineva cunoscut care trece prin boală și puțini dintre noi avem cunoscuți care au decedat.
  • Pandemia nu se tranșează în spital, ci în prespital. Atât timp cât avem cazuri, acest corp medical va deveni colmatat la un moment dat. Atât timp cât nu se respectă niște reguli, cât vom avea o transmitere accentuată în comunitate noi, ca și corp medical nu putem, decât gestiona, dar avem și noi limită. Măsurile sunt deja luate.
  • Sunt aceleași focare și aceleași județe cu transmitere comunitară accentuată. În unele transmiterea e din turism, la altele din activitatea economică sau de la navetiști. Gestionăm aceste focare. Orice suplimentare de paturi ATI se va face în siguranță
    Fiecare țară își face o evaluare a infecțiilor din alte state. Și noi facem la fel. Germania își face o evaluare a unor zone. Ieri anunțau zonele din Spania. Bănuiesc că și la noi fac o evaluare.
  • Sunt patru persoane internate în acest moment (angajați ai Ministerului Sănătății depistați cu coronavirus). Am cerut anchetă epidemiologică, s-a testat, nu mai avem niciun caz din cei testați. Urmează ca persoanele în izolare la domiciliu să fie testați dacă prezintă simptomatologie.
  • Eu îmi fac periodic teste pentru că merg prin țară
  • Înaintea şedinţei de Guvern, fiindcă la şedinţa de Guvern va trebui să dăm şi o hotărâre de Guvern în sensul prelungirii stării de alertă, dacă ea este luată în calcul de CNSU şi domnul premier Ludovic Orban
  • Noi ar trebui să gestinăm și o perioadă de vid legislativ. 4.600 de persoane, în perioada 3 iulie – 21 iuie, au refuzat internarea sau au solicitat externarea. În spatele lor se desfășoară anchete. Ieri am discutat la DSP București. Erau 370 persoane care trebuiau evaluate, erau în izolare la domiciliu și sunt evaluate.
Urmăriți B1TV.ro și pe