Nicolae Roman și Francisc Tobă, asociați cu reprimarea sângeroasă a Revoluției, au devenit deputați AUR (VIDEO)

Nicolae Roman și Francisc Tobă, asociați cu reprimarea sângeroasă a Revoluției, au devenit deputați AUR (VIDEO)

Nicolae Roman și Francisc Tobă vor deveni deputați de Buzău și Brașov din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Amândoi sunt asociați cu reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989, informează G4Media.

Cine este deputatul AUR Francisc Tobă

Francisc Tobă, născut în 1953, apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în 1989, speță cu peste 700 de victime, notează Epoch Times România.

Ziarul de Iași a scris, în 15 septembre 1999, că Francisc Tobă a fost trimis în judecată pentru reprimarea manifestanților sibieni și pentru uciderea sau rănirea unor ofițeri ai Ministerului de Interne și ai Securității. Tobă urma să fie judecat pentru tentativă la omor deosebit de grav și complicitate la tratamente neomenoase. Dosarul, însă, a fost clasat de procurori în 2010.

În perioada 1992-1996, Tobă a fost deputat în PDSR, condus de Ion Iliescu, și a lucrat la înființarea Serviciului de Telecomunicații Speciale. De asemenea, el a fost și consilier al lui Adrian Năstase și a mai candidat la parlamentare din partea PSD, mai precizează G4Media.

În clipurile electorale de la campania pentru alegerile parlamentare de acum, Francisc Tobă vorbea despre „umilința pe care o suportă militarii pensionari din partea factorului politic”. El acuza că militarii în rezervă au fost „aruncați la coșul de gunoi” după 1989, „trimiși în Cișmigiu și să se ocupe de nepoți”, cu pensii ”blamate tot timpul”: ”Oștenii au solde de activi sau de militari în rezervă. Nu mai promovați confuzia asta, politicieni de duzină!”.

Francisc Tobă, viitor deputat AUR, e asociat cu reprimarea sângeroasă a Revoluției

Cine este deputatul AUR Nicolae Roman

Nicolae Roman, născut în 1956, apare într-un document ca făcând parte din UM 01185 Regimentul Mecanizat. Potrivit documentului, realizat de Centrul Național de Documentare, Cercetare și Informare despre Revoluția din 1989 Timișoara, acest regiment a acționat chiar la începutul manifestațiilor din 1989, în noaptea de 16/17 decembrie:

„Regimentul a acţionat în noaptea de 16/17 decembrie cu circa 160 de militari în zona Parcul Central Piaţa Libertăţii-Piaţa-700 Circumvalaţiuni-Piaţa Dacia, Torontal, iar în 17 decembrie cu 220 de militari dizlocaţi astfel: 100 la Poşta Mare-Hotel „Continental, 80 la Podul Decebal-Piaţa Traian, 40 în Piaţa Libertăţii-Operă-Catedrală. În data de 18 decembrie unitatea desfăşoară în Timişoara aproximativ 200 de soldati, 7 TAB-uri, 4 autocamioane şi o autospecială”.

În perioada 1991 – 1997, Roman a fost încadrat la Cabinetul ministrului Apărării Naţionale. El a fost distins cu mai multe decorații, printre care și „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, și Medalia aniversară „10 ani de la Revoluţia Română Anticomunistă din Decembrie 1989”, precizează G4media.

Din ianuarie până în iunie 2011, Roman a deţinut funcţia de şef al Direcţiei instrucţie şi doctrină din cadrul Statului Major General, iar începând cu 20 iunie 2011, a trecut în retragere cu gradul de general-maior.

Nicolae Roman spunea, în 2012, că democrația „abia se înfiripă în România, fiind abia la început”. El a mai declarat că „a avut onoarea” să fie la Timișoara în 1989.

Nicolae Roman, viitor deputat AUR, e asociat cu reprimarea sângeroasă a Revoluției

Liderii AUR, personaje controversate

De altfel, tot mai multe informații apar despre liderii Alianței pentru Unirea Românilor și despre viitorii parlamentari ai acestei formațiuni.

De exemplu, Mihai Lasca, viitor deputat AUR, a fost condamnat în primă instanță pentru loviri și este judecat pentru constituirea unui grup criminal organizat.

Sorin Lavric, lider în alianță și viitor senator, a scris că nu poate să admire femeile pentru că nu consideră că acestea pot fi „deasupra bărbaților”. El i-a numit pe romi „o plagă socială”.

Claudiu Târziu, co-fondator AUR, a fost unul dintre organizatorii Referendumului pentru Familie. El a comparat homosexualitatea cu zoofilia și necrofilia. Claudiu Târziu este și unul dintre susținătorii mișcării antiavort.

George Simion, co-președinte AUR, e unul dintre principalii susținători ai unirii României cu Republica Moldova. Acțiunile sale peste Prut i-au adus și interdicția de a mai intra în țara vecină. Simion a contribuit la formarea grupurilor de ultrași Honor et Patria și Uniți Sub Tricolor. Declarația sa de avere e o pagină aproape goală.

Ultima oră
00:18 - Raed Arafat: DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii, atribuțiile sale sunt stabilite prin lege/ DSU nu este un om. Dacă deranjează şeful – păstrezi sistemul, scapi de om
00:03 - Cornel Constantiniu cedează în fața bolii. Artistul nu mai poate vorbi
23:59 - Dosare penale de ucidere din culpă în cazurile a 13 pacienți COVID-19 decedați la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu
23:31 - Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)
23:29 - Elena Merișoreanu a primit o veste ce i-a schimbat viața! Artista nu a mai putut să iasă pe scenă
23:11 - Ce spune Gina Pistol, despre revenirea la „Asia Express”: „Se duce o luptă în mine”
22:53 - Daniel Funeriu: Politicianul român vrea descentralizare când vine vorba să cheltuiască bănuții de la Guvern. Când trebuie să-și asume responsabilități, brusc nu-i capabil să ia simple decizii (VIDEO)
22:52 - Răzvan Simion vorbește, pentru prima dată, despre cuceririle sale amoroase „Mi-a fost foarte greu”
22:47 - Kelemen Hunor: I-am cerut ambasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare
22:17 - Cristian Diaconescu (PMP): România putea beneficia cu trei luni mai devreme de primii bani din PNRR. Prostia și hoția nu sunt scuze (VIDEO)