Cătălin Predoiu: Propunerea de retragere a fostului ministru al Justiţiei Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneţia a fost înaintată

Cătălin Predoiu: Propunerea de retragere a fostului ministru al Justiţiei Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneţia a fost înaintată
Foto: gov.ro

Propunerea de a solicitaretragerea fostului ministru alJustiţiei Tudorel Toader de laComisiei de la Veneţia,în urma deciziei CEDO în favoarea Laurei Codruţa Kovesi, a fost înaintată executivului, a declarat Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în ședința Guvernului de joi seară.

Am înaintat propunerea de a solicita Comisiei să facă aplicare prevederilor statutare. Din nefericire, este un caz fără precedent şi o premieră, motivaţia fiind aceea că, în considerarea efectelor deciziei CEDO se pune în cauză credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor”, a declarat Ministrul Justiție.

Gândiţi-vă că, practic, conflictul juridic de natură constituţională în urma căreia s-a dat o decizie care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, iniţiatorul acestei acţiuni a fost chiar ministrul Justiţiei„, a mai spus Orban.

Aceasta este motivaţia, în sensul că iniţiatorul a fost un membru al Guvernului şi, aşa cum aţi subliniat-o şi dumneavoastră de multe ori, au spus-o şi mulţi dintre colegii noştri, şi preşedintele României, acest guvern nu va atenta în nici un fel la independenţa Justiţiei, la independenţa procurorilor şi îşi va urma obiectivele în domeniul Justiţiei în acord cu standardele europene…. Deci este un semnal căaceastă cerere pe care înțeleg că Guvernul României o va face către Comisia de la Veneția de a face aplicarea prevederilor statutare ale Comisiei”, a spus Predoiu.

Premierul Ludovic Orbana promis că va face „cu siguranţă” propunerea în acest sens.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban a declarat căTudorel Toader nu mai poate reprezenta România în Comsia de la Veneția

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că fostul ministrul al Justiției, Tudorel Toader, ”este o rușine pentru România”, în condițiile în care el a fost inițiatorul demersurilor care au dus la revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție. Totul în contextul în care CEDO a decis marți că prin revocarea din funcția de procuror-șef al DNA, Laurei Codruța Kovesi i-au fost încălcate dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție.

Tudorel Toader este o rușine pentru România și nu cred că în cadrul Comisiei de la Veneția, România mai poate fi reprezentată de un exponent al agresiunii conduse de Dragnea împotriva independenței Justiției, împotriva drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, așa cum a fost Tudorel Todader. Ministrul Justiție a demarat procedura prin care Guvernul va solicita încetarea mandatului lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția după decizia CEDO care a dat câștig de cauză Laurei Coduța Kovesi împotriva deciziei Curții Constituționale, iar decizia CCR a apărut ca urmare a invocări conflictului juridic de natură constituțională de către Tudorel Toader, care a fost inițiatorul acestei acțiuni. Un ministru al Justiției care a dus la o decizie care încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului nu mai are ce să caute într-o comisie care stabilește standarde privitoare la drepturile omului și la democrație la nivel european”, a declarat Ludovic Orban.

Ministerul Justiției a propuseliberarea luiTudorel Toaderdin funcția de membru al Comisiei de la Veneția

Ministerul Justiției a anunțat printr-un comunicat de presă, că propune Guvernului Orban eliberarea luiTudorel Toaderdin funcția de membru al Comisiei de la Veneția.

În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicațiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept, Ministerul Justiției va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de a aplica dispozițiile statutare ale Comisiei în privința domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcția de membru al Comisiei de la Veneția.Precizăm faptul că mandatul d-luiTudorel Toaderîn cadrul Comisiei de la Veneția a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiției”, se arată în comunicatul citat.

Urmăriți B1TV.ro și pe