Raluca Turcan: Mi-aș dori să scoatem complet subiectul pensiilor de sub lupa politică. O majorare de 40% a pensiilor niciodată nu a fost pregătită și dorită la modul real (VIDEO)

Raluca Turcan: Mi-aș dori să scoatem complet subiectul pensiilor de sub lupa politică. O majorare de 40% a pensiilor niciodată nu a fost pregătită și dorită la modul real (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că își dorește ca subiectul pensiilor să fie scos complet ”de sub lupa politică”. Prezentă luni seară în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, Turcan a declarat că majorarea de 40% cuprinsă de PSD în legea pensiilor, de fapt ”nu a fost pregătită și dorită la modul real”.

Raluca Turcan:O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde

Subiectul pensiilor, aș dori, ca în Guvernul Cîțu, să îl scoatem complet de sub lupa politică. S-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, însă această majorare, niciodată nu a fost pregătită și dorită la modul real. O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde pe care România, în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar și ante-pandemie nu și-ar fi putut-o permite.

În momentul în care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorării de 40% a pensiilor, era necesară o etapă de pregătire și de recalculare tuturor pensiilor astfel încât pe o nouă formulă să crească pensiile cu 40%. Etapa aceasta a fost angajată prin lege, undeva în iunie 2019, când era PSD la guvernare și în trei luni, ar fi trebuit, printr-un simplu ordin de ministru să înceapă această evaluare a tuturor dosarelor de pensie. Evident că lucrul acesta nu s-a întâmplat. Subiectul a fost de fiecare dată realuat în apropierea campaniilor electorale”, a explicat ministrul Muncii.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Raluca Turcan: Majorarea pensiilor trebuie săducă la o creștere a puterii de cumpărare

Ministrul Muncii a atras atenția și asupra faptului că majorarea pensiilor trebuie să ducă la ocreștere a puterii de cumpărare.

”De fiecare dată am avut două legi pe care s-a vorbit. Una este 263, în baza căreia se făceau indexările și majorările de pensii și cea cu acea majorare fantastică de 40%, legea 127, care a fost publicată în Monitorul Oficial în 2019, dar urma să intre în vigoare la 1 septembrie 2021.

Pe legea 263, noi am spus de fiecare dată că putem să majorăm pensiile, nu cu 40%, dar putem crește punctul de pensie, așa cum am și făcut-o, cu 14% în plină pandemie. Ideea unei majorări de pensie este ca ea să ducă la o creștere a puterii de cumpărare.

Raluca Turcan a mai spus că intenția Guvernului este aceea ca în 2021 să înceapă procesul de recalculare a pensiilor.

„Anul acesta, planul este următorul: începem procesul de reclaculare a pensiilor. În zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate și echitate să putem ajunge, sper eu în maxim un an și jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor din România. Procesul este unul laborios și presupune mai multe etape. Una este etapa legislativă în care trebuie să găsim o formulă care să aducă echitate, contributivitate și, da, să privim și spre pensiile speciale, pentru că nu putem face abstracție de aceste pensii, care să fie aduse la un nivel de echilibru între contributivitate și criteriul favorizant. Procesul legislativ presupune că Guvernul va veni cu un proiect de lege care va fi trimis în Parlament și acolo va fi dezbătut.

În paralel, vorbim de aproximativ 5 milioane de dosare de pensii – 4,9 aflate în plată, 200.000 intră lunar în plată cu noile pensionări. Aceste dosare intră în pregătire cu toate componentele astfel încât în momentul în care agreăm prin lege formula prin care vom merge cu recalcularea pensiilor, ele să poată să fie automat recalculate. Pentru asta avem nevoie de 1.000 de persoaneangajate în casele de pensii pe perioadă determinată, ne trebuie echipamente, softuri și întregul proces este evaluat de specialiști din Ministerul Muncii la doi ani. Eu i-am rugat să facă acest lucru într-un an. Intenționăm ca acestte cheltuieli să le asigurăm prin Programul Național de Recuperare și Reziliență pentru că reprezintă o măsură de reformă”, a mai spus Raluca Turcan.

Urmăriți B1TV.ro și pe