Sorin Cîmpeanu: Peste 200.000 de angajați din învățământ doresc să se vaccineze – 50.000 au făcut-o deja, iar 60.000 vor în următoarea săptămână. Se va putea organiza un centru mobil în fiecare județ

Sorin Cîmpeanu: Peste 200.000 de angajați din învățământ doresc să se vaccineze – 50.000 au făcut-o deja, iar 60.000 vor în următoarea săptămână. Se va putea organiza un centru mobil în fiecare județ
Foto: Inquam Photos / George Calin

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a precizat că peste 200.000 de angajați din sistemul de învățământ și-au exprimat disponibilitatea de a se vaccina anti-COVID-19, iar 50.000 au făcut-o deja și alți 60.000 doresc să le fie administrat serul în această săptămână, context în caredemnitarul s-a arătat „convins că încă din această săptămână se va putea organiza la nivelul fiecărui județ un centru de vaccinare cu echipe mobile”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Educației, despre vaccinarea anti-COVID-19 a angajaților din sistemul de învățământ

„În cursul acestei după-amieze, cel mai probabil, se va anunța decizia de organizare a centrelor prioritare pentru vaccinarea personalului din învățământ. Există o situație cu 60.000 de persoane – angajați din învățământ – care doresc să se vaccineze în următoarea săptămână și sunt convins că încă din această săptămână se va putea organiza la nivelul fiecărui județ un centru de vaccinare cu echipe mobile. La nivelul zilei de ieri, aveam deja 42.000 de angajați din sistemul de învățământ vaccinați, din care exact jumătate vaccinați și cu rapel”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă va fi vaccinat cu prioritate și personalul auxiliar și cel tehnic din școli, demnitarul a explicat: „Personalul auxiliar din creșe și grădinițe, cel care va fi la interfața directă cu copiii, se va vaccina. Din învățământul primar, gimnazial, special și universitar, în primă fază se vaccinează cu prioritate personalul didactic”.

România, unde până duminică la ora 17 au fost administrate peste 1,37 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, a primit luni a 10-a tranșă de la Pfizer și BioNTech, constând în 201.240 de doze.

Ce a spus Sorin Cîmpeanu despre testarea elevilor

Ministrul Educației a vorbit și despre testarea elevilor pentru depistarea eventualelor cazuri de COVID-19 și a explicat că, deși 18% dintre școli au cabinete medicale, „nu toate au și personal medical capabil să administreze aceste teste”.

„Testarea elevilor e recomandată pentru că e singura modalitate de a avea confirmarea infectării sau infirmarea infectării, dar ea necesită, după cum bine știți, acordul părinților. Necesită și personal medical în cabinetele școlare. Există 18% școli care au cabinete medicale, din păcate, nu toate au și personal medical capabil să administreze aceste teste”,a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat cât de disponibili sunt cei de la DSP să dea un ajutor în acest demers, Cîmpeanu a răspuns:„DSP-urile, acolo unde nu există cabinete școlare, TREBUIE să aibă disponibilitatea să testeze elevii și cadrele didactice. DSU a distribuit deja peste un milion de teste în teritoriu, în fiecare județ, având ca destinație testarea elevilor și a cadrelor didactice”.