Virgil Popescu, ministrul Economiei: Restaurantele interioare ar putea fi deschise peste două săptămâni. Pot să înțeleg nemulțumirea operatorilor din turism, dar sănătatea oamenilor nu are preț (VIDEO)

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Restaurantele interioare ar putea fi deschise peste două săptămâni. Pot să înțeleg nemulțumirea operatorilor din turism, dar sănătatea oamenilor nu are preț (VIDEO)
Foto: gov.ro

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a explicat că deși înțelegea nemulțumirea operatorilor din turism, care reclamă menținerea restaurantelor interioare închise, „sănătatea oamenilor e neprețuită și nu se măsoară în bani”. În plus, demnitarul a subliniat că localurile din astfel de spații ar putea fi redeschise în peste două săptămâni, când România ar putea trece printr-o nouă etapă de relaxare – dacă totul decurge cum trebuie până atunci.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, despre deschiderea restaurantelor interioare și nemulțumirea operatorilor din turism

Întrebat joi seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, de ce spun anumiți operatori din turism că vor da în judecată Guvernul Orban, ministrul Virgil Popescu a răspuns: „Eu pot să înțeleg nerăbdarea operatorilor din turism, în special a proprietarilor de hoteluri, că nu se deschid acele restaurante din interiorul hotelurilor și sunt doar terasele deschise, dar atât timp cât din punct de vedere epidemiologic și din punct de vedere sanitar experții recomandă încă menținerea închisă a restaurantelor, în interior vorbind, nu cred că trebuie să ne grăbim. Nu cred că face diferența faptul că deschidem peste două săptămâni sau acum din punct de vedere al economiei românești, că se întâmplă ceva. Pot să îi înțeleg că pierd din vânzări, dar între a avea un risc epidemiologic mărit, un risc de îmbolnăviri mărit și între a fi mai siguri și a deschide peste două săptămâni, când probabil se vor deschide restaurantele, eu prefer varianta prudentă, varianta în care oamenii să rămână sănătoși, să fie cât mai puține îmbolnăviri”.

Referitor la eventuale pierderi de bani pentru industria hotelieră internă, în condițiile în care românii ar putea prefera destinații precum Bulgaria sau Grecia în actualele circumstanțe, demnitarul a explicat: „Sănătatea oamenilor e neprețuită și nu se măsoară în bani. Dacă vrem să ne comparăm, totuși, cu Bulgaria și cu Grecia, Bulgaria și Grecia sunt sub coeficientul de 5, ceea ce înseamnă numărul de îmbolnăviri la milionul de locuitori. Noi nu suntem încă la nivelul acela, din păcate, și așa cum am promis, relaxăm treptat, din două în două săptămâni. Astăzi am aprobat deja în Guvern relaxarea în malluri. Deschidem mallurile, mai puțin food court-urile, sălile de distracție, de biliard, de cinema, locuri joacă. Dăm drumu, astăzi, începând cu această hotărâre de Guvern, la jocurile de noroc – practic, era o industrie care a stat suficient de mult închisă și, în principal, ele sunt cu locații stradale și acolo efectul de îmbolnăvire este mai mic. De asemenea, vom impune niște norme clare pentru jocurile de noroc, pentru piscinele exterioare, pentru ștranduri, în așa fel încât la tot ce dăm drumul riscul de îmbolnăvire să fie cât mai mic”.

România se pregătește de noi relaxări de restricții. Președintele Iohannis, apel la prudență

Tot joi seară, Guvernul Orban a prezentat noile măsuri de relaxare și activitățile ce vor fi reluate din 15 iunie. Anterior, președintele Klaus Iohannis subliniase că, chiar și pe fondul îmblânzirii de reglementări, virusul este încă prezent în comunitate, precum și că se impune prelungirea stării de alertă.

„Urmează două săptămâni. Vom evalua din nou după două săptămâni și, evident, vor urma noi relaxări. Nu cred că există temei legal pentru a da în judecată Guvernul pentru că are grijă de sănătatea românilor”, a subliniat Virgil Popescu, ministrul Economiei.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe