Vlad Voiculescu, ironizat de Alexandru Rafila: N-am înțeles care e utilitatea mănușilor în oferirea mărțișoarelor. Probabil sunt oameni care n-au prea avut ocazia să ofere și de asta fac astfel de recomandări

Vlad Voiculescu, ironizat de Alexandru Rafila: N-am înțeles care e utilitatea mănușilor în oferirea mărțișoarelor. Probabil sunt oameni care n-au prea avut ocazia să ofere și de asta fac astfel de recomandări
Foto: Inquam Photos / George Călin

Deputatul PSD Alexandru Rafila l-a ironizat indirect pe Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, care le recomandase elevilor să poarte mănuși atunci când acordă mărțișoare la școală. „Probabil că sunt oameni care n-au avut ocazia să ofere mărțișoare de prea multe ori și din cauza asta fac astfel de recomandări”, a subliniat, sâmbătă seară, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, ironizat de deputatul PSD Alexandru Rafila. Ce a spus medicul despre oferirea de mărțișoare în școli

Alexandru Rafila a explicatcă „nu e niciun pericol” dacă elevii oferă mărțișoare la școală, cât timp acest lucru se face „fără îmbrățișări” și „fără înghesuială”.

„Nu e niciun pericol, important este ca lucrul ăsta să fie făcut fără îmbrățișări, fără înghesuială. Eu sunt convins că și la școală se poate organiza lucrul ăsta fără niciun fel de problemă”, a declarat medicul Alexandru Rafila, sâmbătă seară, la Antena 3, potrivit G4Media.ro.

În acest context, Alexandru Rafila a făcut referire și la „o serie de comentarii”, cum a fost cel al ministrului Vlad Voiculescu, care, întrebat dacă le recomandă elevilor să ofere mărțișoare, spunea: „Nu ştiu, poate dacă poartă mănuşi, cred că ar putea să facă gestul acesta”.

„N-am înțeles care este utilitatea mănușilor în oferirea mărțișoarelor, dar probabil că sunt oameni care n-au avut ocazia să ofere mărțișoare de prea multe ori și din cauza asta fac astfel de recomandări”, a afirmat Alexandru Rafila.

Problema mărțișoarelor în școli, clarificată de Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Discuțiile despre oferirea de mărțișoare în școli vin în contextul în care ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății privind revenirea la clase interzicea „schimbul de obiecte personale”. Cu toate acestea, Sorin Cîmpeanu a explicat că „e o exagerare” să numești un mărțișor, care face parte din patrimoniul imaterial UNESCO, un „obiect personal”.

„De fiecare dată îndemnăm la prudență, din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului. Orice tip de interacțiune necesită prudență, inclusiv acest lucru. Pe de altă parte, sigur că da, obiectele personale intră sub incidența interdicției de a fi schimbate, dar a considera o floare obiect personal sau un mărțișor, care face parte din patrimoniul cultural imaterial UNESCO, deci nu poate fi încadrat nici ca obiect personal, nici ca obiect de inventar, eo exagerare, iar Ministerul Educațieinu susține exagerările. Pe de altă parte, dacă cineva își închipuie că printr-o directivă a unei autorități, Ministerul Educației,sau altă directivă poate împiedica oferirea unei flori, cred că e bine să meargă la cursuri de ancorare în realitate”, a explicat Cîmpeanu, pe B1 TV.

Raed Arafat: Elevii pot duce mărțișoare de 1 martie. Și eu le duc colegelor

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat că elevii pot duce mărțișoare la școală de 1 martie, însă trebuie să respecte regulile de protecție sanitară.

„Cred că domnul ministru al Educației s-a pronunțat pe această temă și nu are rost să intrăm într-o discuție foarte controversată. Da, eu am înțeles că e posibil să se ducă flori mărțișoare luni. Distanțarea și tot trebuie păstrate”, a explicat oficialul, precizând că și el va duce mărțișoare la serviciu.