66 de milioane de mașini înmatriculate anul trecut în întreaga lume. Vânzările de autoturisme au crescut cu 3,6%

66 de milioane de mașini înmatriculate anul trecut în întreaga lume. Vânzările de autoturisme au crescut cu 3,6%
Foto simbol: Pixabay

Potrivit datelor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), aproximativ 66 de milioane de mașini au fost înmatriculate anul trecut în întreaga lume. Deși vânzările de autoturisme au crescut față de 2021 cu 3,6%, cifra rămâne totuși sub nivelul celei din 2019.

Criza semiconductorilor și pandemia au afectat semnificativ piața auto. Față de anul 2019, vânzările de mașini din 2021 se află cu circa 10 milioane de unități sub nivel, potrivit economica.net.

Pierderi mari în a doua jumătate a anului

La nivelul regiunii europene, pierderile din a doua jumătate a anului au redus performanța anuală. Deși anul a avut un început promițător pentru vânzările de autoturisme, s-a înregistrat o scădere a pieței cu 1,6% până la 14,3 milioane de unități.

Cu toate acestea, în Ucraina vânzările autoturismelor au înregistrat o creștere de 21,2%, iar Rusia o creștere de 2,7%. Aceste creșteri semnificative nu au reușit, însă, să compenseze pierderile de pe piața auto din restul Europei.

În statele UE au fost comercializate aproximativ 9,7 milioane de mașini, cu 3,3 milioane de unități sub nivelul din 2019. Dintre cele patru piețe importante doar Germania a raportat un recul important (-10,1%), în timp ce în Franța și Spania creșterile au fost minore, (0,5%, respectiv, 1%), iar în Italia s-a înregistrat o creștere cu 5,5%.

Cum arată piața auto din restul lumii

În ciuda încetinirii producției cauzată de lipsa de conductori, SUA a înregistrat o ușoară creștere față de anul trecut în ceea ce privește vânzarea de autoturisme, respectiv 5,5%. Performanța regiunii a fost afectate de pierderile din Brazilia, unde vânzările au scăzut cu 3,7% față de 2020.

Tot în comparație cu 2020, piața auto din Japonia a suferit pierderi de 3,7%, iar cea din Coreea de Sud pierderi de 9,5%. Piața chineză a fost afectată, la rândul ei, de penuria de semiconductori.

Pe de altă parte, o importantă creștere față de 2020 a avut-o India, înregistrând o creștere de 26,3%, adică peste 3 milioane de unități comercializate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)
22:58 - Șeful ANAF, despre controalele și campaniile de prevenție din țară. Lucian Heiuș: Nu o să trimit niciodată controlul la un profesor, dar și el să înțeleagă că e normal să plătești un impozit pentru veniturile din meditații (VIDEO)
22:24 - Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)
21:57 - Startul finalei UEFA Champions League, amânat cu peste 30 de minute. Probleme la accesul pe Stade de France din Paris
21:52 - Drept la replică. Nordis Group spune că nu se pune problema insolvenței și că solicitarea depusă de Weststart este „nejustificată”: „Nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei”
21:34 - Ciprian Teleman, primul mesaj oficial după demisia din USR, cea mai recentă controversă din partid: „Nu am vrut să fie public dar a devenit public”
21:17 - Mesaj RO-ALERT în Capitală. Avertizare de ploi abundente și torențiale: „Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!” (FOTO)
21:00 - Sorana Cîrstea, părăsită?! Mesaje incendiare între Ion Țiriac Jr. și Ileana Lazariuc, în văzul tuturor (FOTO)