Probleme în sectorul auto, după declanșarea crizei din Ucraina. Anunț de la Ministerul Economiei

Probleme în sectorul auto, după declanșarea crizei din Ucraina. Anunț de la Ministerul Economiei
Programul Rabla continuă: „Facem loc maşinilor noi, nepoluante, verzi”Foto: Pixabay.com

Industria auto se numără printre cele mai afectate industrii, după izbucnirea războiului din Ucraina. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a avut un dialog cu reprezentanții Dacia, de la Mioveni, cu privire la perspectivele din domeniu.

„Ministerul Economiei menține un dialog constant cu cei din conducerea Dacia Mioveni, dar am vrut să discut și cu salariații pentru că ştiu că atât criza sanitară, cât şi creșterea prețului energiei le-a afectat activitatea în aceeaşi măsură”, a scris ministrul pe Facebook.

În acest moment, prioritatea o reprezintă menținerea locurilor de muncă, susține oficialul guvernului.

„Avem în vedere mai multe soluții, dar pentru început luăm în calcul necesitatea prelungirii Kurzarbeit până la sfârșitul anului, o măsură care a funcționat în perioada stării de alertă şi care a acoperit 75% din salariile oamenilor de la bugetul de stat. Prioritatea este menținerea oamenilor pe posturi”, a continuat el.

„Dacia a fost unul dintre primii reprezentanți ai industriei care a participat în task-force-ul organizat de Ministerul Economiei ca urmare a izbucnirii războiului din Ucraina, implicit a impunerii de sancțiuni împotriva Rusiei”, a adăugat ministrul.

Românii ar putea plăti mai mulți bani pentru mașini

Potrivit analistului economic Adrian Negrescu, mașinile ar urma să se scumpească puternic, în curând.

„Dacă Putin va șantaja lumea cu interzicerea livrărilor de paladiu (n.r. – Moscova asigură 40% din piață), acest lucru va duce, practic, la închiderea a sute de fabrici de automobile din întreaga lume. Paladiul este utilizat de producătorii auto în convertizoarele catalitice pentru reducerea emisiilor. Fără catalizatoare, nicio companie nu va putea să își vândă mașinile.

Chiar și dacă ar face rost din alte surse de paladiu, prețurile mașinilor ar urma să crească substanțial”, a declarat Negrescu, pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)
22:58 - Șeful ANAF, despre controalele și campaniile de prevenție din țară. Lucian Heiuș: Nu o să trimit niciodată controlul la un profesor, dar și el să înțeleagă că e normal să plătești un impozit pentru veniturile din meditații (VIDEO)
22:24 - Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)
21:57 - Startul finalei UEFA Champions League, amânat cu peste 30 de minute. Probleme la accesul pe Stade de France din Paris
21:52 - Drept la replică. Nordis Group spune că nu se pune problema insolvenței și că solicitarea depusă de Weststart este „nejustificată”: „Nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei”
21:34 - Ciprian Teleman, primul mesaj oficial după demisia din USR, cea mai recentă controversă din partid: „Nu am vrut să fie public dar a devenit public”
21:17 - Mesaj RO-ALERT în Capitală. Avertizare de ploi abundente și torențiale: „Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!” (FOTO)
21:00 - Sorana Cîrstea, părăsită?! Mesaje incendiare între Ion Țiriac Jr. și Ileana Lazariuc, în văzul tuturor (FOTO)