Când sunt obligați șoferii să aprindă luminile de ceață și în ce situații pot fi aceștia amendați

Când sunt obligați șoferii să aprindă luminile de ceață și în ce situații pot fi aceștia amendați
Sursa Foto: Freepik

Se știe deja că șoferii au obligativitatea de a aprinde luminile de întâlnire atunci când circulă pe drumurile publice, însă multe persoane nu știu dacă este necesar să le folosească și pe cele de ceață.

Când au șoferii obligativitatea de a aprinde luminile de ceață

În timp ce unii șoferi uită să aprindă luminile de ceață, alții care le folosesc excesiv. Aceste lumini sunt concepute pentru a fi utilizate atunci când condițiile de drum sunt dificile și când vizibilitatea este redusă. Ele au rolul de a face ca autoturismul să fie vizibil în trafic de la o distanță mai mare.

Șoferii sunt obligați să folosească proiectoarele de ceață și stopul de ceață doar atunci când este o ceață densă, ninge abundent sau plouă torențial. Luminile speciale trebuie stinse atunci când ceața s-a ridicat sau ninsoarea ori ploaia s-au oprit.

Șoferilor le este recomandat să nu utilizeze aceste lumini atunci când nu este cazul, pentru că sunt deranjante pentru ceilalți participanți din trafic. Pe de altă parte, poliția poate să-i amendeze pe cei care încalcă conduita în trafic.

Situații în care șoferii pot fi amendați

În privința luminilor de ceață din față, Codul Rutier nu prevede sancțiuni, însă aprinderea proiectorului-spate este obligatorie într-o astfel de situație, indiferent că este zi sau noapte.

Legislația a stabilit amenzi destul de mari și pentru cei care folosesc aceste tipuri de lumini.

În Art. 100 din Codul Rutier, „folosirea luminilor de ceață în alte condiții decât pe timp de ceață constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni”, scrie promotor.ro.

Astfel, șoferii care abuzează de aceste lumini speciale pot fi sancționați cu patru sau cinci puncte de amendă și alte trei puncte de penalizare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`