Cum afectează războiul din Ucraina industria auto din întreaga lume și de ce ar putea exista un impact distrugător  

Cum afectează războiul din Ucraina industria auto din întreaga lume și de ce ar putea exista un impact distrugător   
Foto: Pixabay.com

Războiul din Ucraina afectează puternic și industria auto, iar repercursiunile există în întreaga lume. Producția de autoturisme, dar și vânzările au de suferit în urma invaziei armatei ruse, dar și din cauza restricțiilor impuse Rusiei de către SUA și UE.

Fabricile de asamblare au înregistrat perturbări, în timp ce unele companii de au suspendat livrările către Rusia sau să suspende operațiunile pe care le desfășurau acolo. Spre exemplu Jaguar și Aston Martin au întrerupt livrările către Federația Rusia, iar BMW va întrerupe activitatea în unele fabrici din Europa, din cauza problemelor legate de aprovizionare.

Impactul pe care războiul din Ucraina îl are asupra industriei auto din întreaga lume

În Europa, producătorii germani de autoturisme trag un semnal de alarmă asupra pierderilor pe care le înregistrează în ultima perioadă, iar mai multe fabrici au fost închise, din cauza dificultăților de aprovizionare.

Asociația producătorilor germani de autoturisme VDA spune că repercursiunile invaziei Rusiei în Ucraina au perturbat liniile de transport, dar și o serie de tranzacții. O altă problemă la care aceștia se așteaptă este cea a aprovizionării cu materie primă, motiv pentru care se estimează că mai multe barici vor fi închise sau vor avea temporar activitatea suspendată.

Nivelurile stocurilor erau deja scăzute în Europa, iar problemele cauzate de războiul din Ucraina și perturbările cauzate la liniile de transport aeriene, feroviare și maritime nu fac decât să întârzie și mai mult livrările.

Mai multe fabrici din Europa își suspendă activitatea

Mai multe fabrici din Europa estimează că își vor suspenda sau chiar închide activitatea în perioada următoare, lipsa materiei prime fiind unul dintre principalii factori care au condus la acest lucru.

Spre exemplu, grupul Volkswagen a anticipat o oprire a producției la fabrica din Wolfsburg, din cauza problemelor de aprovizionare cu materiale precum cablaje de sârmă, piese cheie în construcția de mașini. Totodată, Porsche, Audi, BMW și Mercedes – Benz au decis să își reducă producția din Germania, scrie Playtech.ro. 

Audia își va reduce producția din cauza acestei crize, iar producția modelelor A4 și A5 va fi întreruptă, în perioada 7-11 martie, la uzina din  Ingolstadt, iar în Neckarsulm va fi întreruptă producția de A6 și A7 în perioada 7 – 18 martie.

BMW va întrerupe producția la fabricile din Marea Britanie și Germania din aceleași motive, având probleme cu aprovizionarea uzinelor cu materiale.

O serie de companii auto au oprit livrările în Rusia

Jaguar Land Rover și Aston Martin au oprit livrările de autoturisme către Rusia. Cele două companii britanice au renunțat să mai livreze autoturisme în Federația Rusă din cauza sancțiunilor impuse de SUA și UE, care îngreunau procesul.

Totodată, Volgo a decis să suspende livrările de autoturisme către Rusia până la o nouă notificare, în timp ce Daimler Truck a anunțat că își va îngheța activitățile din această țară.

Renault a înregistrat o serie de probleme în această criză, fiind una dintre companiile cu vânzări importante în Federația Rusă. Acțiunile Renault au scăzut considerabil în timpul războiului din Ucraina, ele fiind reduse până la nivelul din 2020.

Producătorii chinezi pot beneficia de pe urma retragerii companiilor europene din Rusia. Spre exemplu, companiile chineze care operează și în Rusia nu s-au pronunțat până în prezent și există o posibilitate ca ele să suplinească livrările stopate de Europa. Astfel, Rusia devine o piață importantă pentru vânzarea de mașini produse în China, notează sursa citată mai sus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:14 - O femeie trăia cu 800 de șobolani în apartament / Autoritățile au intervenit, după ce vecinii au reclamat mirosul insuportabil
22:11 - Florin Cîțu: Nu știe nimeni care este impactul bugetar al proiectului de lege aprobat de Guvern pentru pensiile de serviciu. Pierdem zeci de miliarde de euro dacă nu facem acest jalon din PNRR (VIDEO)
22:10 - Mesajul Regelui Charles pentru Turcia: „Gândurile şi rugăciunile noastre speciale se îndreaptă către toţi cei care au fost afectaţi de acest dezastru”
21:50 - Ahmet Eyüp Türkaslan, portarul antrenat de Marius Șumudică sezonul trecut, a fost găsit mort sub dărâmăturile din Turcia: „Oh, dragul meu frate!”
21:38 - George Simion, despre o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024: „Mai demult excludeam, acum nu exclud în totalitate”
21:32 - Se menține riscul maxim de producere a avalanșelor în Munții Făgăraș. Până când este valabil avertismentul și care sunt zonele vizate
21:20 - Un bărbat din Satu Mare s-a sinucis! Și-ar fi pus ștreangul la gât în timp ce vorbea la telefon cu cumnata sa
21:20 - Armata română și-a testat noul sistem de rachete sol-aer de ultimă generație împotriva rachetelor balistice și de croazieră
21:19 - Suceava: Două TIR-uri încărcate cu floarea-soarelui, răsturnate pe E85, la Grănicești / Unul dintre șoferi a ajuns la spital
21:02 - Un vicepreședinte PSD pune stagnarea dosarului Schengen pe seama lui Iohannis, Ciucă, Aurescu și Bode. Zetea spune că ministrul de Interne ar putea să devină o vulnerabilitate în cadrul negocierilor