Războiul din Ucraina, ziua 14 | Rușii au distrus o materitate din Mariupol: „O atrocitate” / 1.300 de locuitori ai orașului ar fi murit până acum / Atacurile continuă, dar Blinken e convins că Rusia va suferi o „înfrângere strategică”

Războiul din Ucraina, ziua 14 | Rușii au distrus o materitate din Mariupol: „O atrocitate” / 1.300 de locuitori ai orașului ar fi murit până acum / Atacurile continuă, dar Blinken e convins că Rusia va suferi o „înfrângere strategică”
Fotografie făcută în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina și una dintre principalele ținte ale bombardamentelor rusești. Sursa foto: Hepta - Bestimage / WALTER / BESTIMAGE Russian forces have bombarded the government headquarters in Ukraine second biggest city, a huge armoured column is rolling towards the capital, and details have emerged of an attack that killed scores of Ukrainian soldiers in the east.

UPDATE, 23:07– Trupele rusești au atacat o materinitate din Mariupol. „Pagubele sunt enorme. (…) Nu vom ierta niciodată această mizerie”, a transmis Primăria orașului. Un mesaj a avut și Zelenski, președintele țării, care a cerut din nou închiderea spațiului aeriandeasupra Ucrainei: „O lovitură directă a trupelor ruse asupra unei maternități. Oameni sub dărâmături. Copii sub dărâmături. Este o atrocitate!”.

Oficialii din Mariupol susțin că aproximativ 1.300 de civili au murit în oraș, de la începutul invaziei Rusiei.

Între timp, Zelenski a semnat un decret care prevede pedepse sporite pentru trădare și jaf în timpul legii marțiale.

Ministerul rus al Apărării susține că Rusia a distrus peste jumătate din aviaţia militară ucraineană. „Unele dintre avioanele (de luptă) ucrainene au fost relocate în România şi nu iau parte la confruntări”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a avertizat că un atac al forțelor rusești asupra liniilor de aprovizionare ale națiunilor aliate care sprijină Ucraina ar reprezenta o escaladare periculoasă a războiului: „Dacă există vreun atac împotriva vreunei țări NATO, asupra teritoriului NATO, asta va declanșa Articolul 5”.

Iar secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a arătat convins că Vladimir Putin va eșua în războiul din Ucraina. Acesta susține că „Rusia va suferi o înfrângere strategică”. Casa Albă a explicat de ce a respins propunerea Poloniei privind avioanele de luptă ce puteau ajunge în Ucraina.

Momentul emoționant în care o orchestră interpretează Imnul Ucrainei în centrul Kievului, chiar în timp ce rușii înaintează spre Capitală (VIDEO)

UPDATE, 18:02– Israelul crede că Ucraina e într-un punct critic în care trebuie să opteze între a accepta condițiile grele de armistițiu propuse de Rusia și a risca o nouă fază a războiului, mult mai distructivă, au susținut oficiali guvernamentali. Impresia Israelului e că Vladimir Putin e mai determinat ca niciodată să obțină un soi de victorie și că un refuz al Ucrainei va pune capăt de tot negocierilor, în timp ce el își va dubla ofensiva.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a avertizat că un atac al forțelor rusești asupra liniilor de aprovizionare ale națiunilor aliate care sprijină Ucraina ar reprezenta o escaladare periculoasă a războiului: „Dacă există vreun atac împotriva vreunei țări NATO, asupra teritoriului NATO, asta va declanșa Articolul 5”.

UPDATE, 16:38 – Alimentarea centralei nucleare de la Cernobîl e asigurată acum de generatoare diesel, care au o autonomie de doar 48 de ore. Ucraina cere încetarea focului în zonă pentru restabilirea alimentării cu electricitate. „Războiul barbar al lui Putin pune în pericol toată Europa”, a transmis Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a comunicat faptul că deconectarea de la rețeaua electrică „încalcă un pilon esențial privind asigurarea neîntreruptă a alimentării cu energie”, dar nu prezintă „un impact critic asupra siguranței”.

Între timp, ucrainenii vorbesc despre clipele teribile prin care trec de când a început invazia rusă. „Dacă ieși din casă, ar trebui să stai în spatele casei, să nu fii văzut și auzit… Nu ne-am spălat de o săptămână, dar nu conteaza. Numai viața e importantă, viața familiei mele și a mea… Știu ce ne face Rusia. Acesta nu e război, asta e exterminare”, a spus Yaroslava Kaminska, o femeie din satul Nemishayevo, aflat la periferia Kievului.

Atacurile ruse continuă, iar autoritățile locale se străduiesc să evacueze în siguranță populația din mai multe orașe.

UPDATE, 16:00 – După Suedia, Republica Moldova se alătură statelor europene care se poziționează neutre, pe fondul conflictului militar din Ucraina, respectiv în contextul tensiunilor dintre Rusia și SUA. Premierul din Rep. Moldova, Natalia Gavrilița, a anunțat că micul teritoriu nu va adera la NATO. În schimb, vor fi făcute demersuri pentru aderarea la UE.

UPDATE, 15:30 – Noi comentarii pe marginea conflictului de pe axa SUA – Ucraina – Rusia au venit și din partea Chinei. Xi Jinping nu este de acord cu sancțiunile impuse statului condus de către Vladimir Putin. Potrivit oficialului de la Beijing, consecințele vor fi severe pentru toți actorii implicați.

UPDATE, 13:50 – La o zi după ce Volodimir Zelenski a declarat că este pregătit să renunțe la integrarea Ucrainei în NATO, respectiv pentru a sta la dialog cu Vladimir Putin, administrația de la Moscova a declarat că deja constată îmbunătățiri în ceea ce privește negocierile cu statul vecin.

Maria Zakharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, a vorbit miercuri despre îmbunătățirea relațiilor diplomatice cu Ucraina.

UPDATE, 13: 00 – Potrivit jpost.com, Rusia ar fi oferit o versiune „finală” a ofertei sale de a pune capăt crizei din Ucraina, pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să o accepte sau să o refuze.

Propunerea a fost considerată „dificilă”, dar nu „imposibilă”, au spus sursele familiarizate  cu negocierile. Este mai rău decât ceea ce ar fi obținut Zelensky înainte de invazie, dar „decalajele dintre părți nu sunt mari”.

UPDATE, 10:50 – Statele europene reacționează, pe fondul conflictului din Ucraina. Suedia a anunțat că nu dorește aderarea în NATO, în timp ce Ungaria a stabilit că nu va opri importurile de gaz și de petrol din Rusia.

UPDATE, 9:30 – Vicepreședintele SUA Kamala Harris va colabora cu Polonia și România pentru următorii pași de răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia și de a le asigura sprijinul Washingtonului în timpul întâlnirilor sale cu liderii ambelor țări începând de joi.

UPDATE, 8:20 – William Burns, a declarat marți că invazia Rusiei în Ucraina a fost cu mult sub așteptările lui Vladimir Putin și că el crede că președintele rus va escalada operațiunile militare, scrie npr.org.

UPDATE, 7:40 – Statele Unite trimit două baterii de rachete Patriot în Polonia ca „desfășurare defensivă” pentru a contracara orice potențială amenințare la adresa aliaților SUA și NATO în timpul invaziei în curs de desfășurare a Ucrainei de către Rusia, a declarat marți seară un purtător de cuvânt al Comandamentului European al SUA.


Este ziua 14 a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către trupele ruse. Alarmele antiaeriene au sunat în mai multe orașe ucrainene, miercuri, inclusiv în capitala Kiev.

Continuă evacuările populației civile

Statul Major a informat că trupele ruse intenţionează să preia controlul total al oraşelor Irpin şi Bucea, aflate la mică distanţă de Kiev.

Trupele ruse mai „încearcă să obţină un avantaj tactic pentru a ajunge la periferia estică a Kievului, prin cartierele Brovarski şi Borispil”, se menţionează în buletinul armatei ucrainene.

Sirenele de raid aerian au fost declanșate la Kiev, Cernihiv, Lubnî, Poltava și Vasilkiv, potrivit mai multor instituții de presă ucrainene locale. Alarmele semnalează un pericol potențial  și sunt un avertisment pentru rezidenți să se adăpostească în buncăre dacă nu sunt deja acolo, scrie cnn.

Ambele etape de evacuare din orașul Sumy, din nord-estul orașului, care de câteva zile a fost supus bombardamentelor rusești, au fost finalizate cu succes, a anunțat guvernul ucraninian..

Aproximativ 5.000 de persoane și 1.000 de mașini au fost evacuate fin orașul Sumy, la nord-estul Ucrainei, potrivit șefului adjunct al biroului prezidențial ucrainean, Kirill Timoșenko.

Timoșenko a făcut anunțul pe canalul său Telegram. El a postat, de asemenea, un videoclip care pare să arate oameni care pleacă în timpul evacuărilor.

Sumy a avut parte de atacuri grele în ultimele zile și aproape că este izolat de restul țării. Aproximativ 21 de persoane au fost ucise în oraș într-un atac aerian luni seară.

O evacuare tensionată și trecătoare de la Sumy a avut loc marți, cu civili fugind cu mașini private și autobuze ducând oamenii la Poltava, la aproximativ 160 de kilometri (100 de mile) distanță în centrul Ucrainei, potrivit Dmytro Lunin, șeful administrației regionale Poltava.

Discurs istoric susținut de Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut o adresă fără precedent din biroul său de la Kiev către parlamentarii britanici din Camera Comunelor.

El a făcut referire la Winston Churchill, avertizând Rusia că „ne vom lupta în păduri, pe câmpuri, pe țărmuri, pe străzi”.

Președintele american Joe Biden a anunțat interzicerea completă a importurilor de petrol, gaze și cărbune din Rusia.

ONU a spus că două milioane de refugiați au fugit acum din Ucraina – în ceea ce este criza de refugiați cu cea mai rapidă creștere din Europa de la al Doilea Război Mondial.

McDonald’s, Starbucks și Coca-Cola au devenit ultimele companii occidentale care și-au întrerupt activitatea în Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe